Gyerekzsúr szervezési tippek

2009.01.31. 20:34

Ha szeretnénk, hogy a gyerekzsúr ne csak a gyerekek, de a gyerekzsúrt szervező szülők számára is kellemes nap legyen, és mindenki számára emlékezetes is, érdemes időben nekilátni a gyerekzsúr szervezési feladatoknak. Íme egy hasznos haditerv és sok-sok tipp, amelyekkel a stressz elkerülhető és a zsúr garantáltan jól fog sikerülni..

Előkészítés (kb. 4 héttel a zsúr előtt)
Kezdjük a legelején. Milyen szempontokkal és döntésekkel szembesülünk egy zsúr megszervezésénél? Időpont, Helyszín, Létszám, Mottó. Ez a négy tényező az, amelyet idejében el kell döntenünk ahhoz, hogy a parti siker legyen. Nézzük egyenként:

  • Időpont: válasszunk olyan időpontot, amely nem esik ünnepnapra, hosszú hétvégére, valamely iskolai vagy óvodai rendezvény napjára, stb. Ez azt is jelenti, hogy az időpontot ideális esetben 4 héttel a zsúr előtt fixálnunk kell. Remélhetőleg minden meghivottnak megfelelő lesz az időpont, de nem kizárt, hogy nem, vagy valami közbejön. Esetleges lemondásokra érdemes a gyereket is felkészíteni. Alapvetően azonban törekedjünk arra, hogy minden “fontos” meghívottnak megfelelő időpontot találjunk.
  • Helyszín: általában otthon, de megfelelő időjárási viszonyok mellett rendezhetünk pikniket a parkban, szalonnasütést az erdőben, strandolást, stb. Az otthoni buli előnye, hogy könnyebb az előkészítés és a lebonyolítás, kényelmes, és viszonylag időjárás független. Kisebb (baba és óvodás) gyerekekkel leginkább ezt javasoljuk. Nagyobb gyerekekkel simán bevállalható szalonnasütés és számháborúzás, de ebben az esetben fel kell készülnünk egy esőnapra is.
  • Létszám: jól bevált szabály, ahány éves a gyermek, annyi vendéget hívhat meg. Ez a megközelítés általában működik is. Fontos, hogy hagyjuk a gyereket eldönteni, kit szeretne meghívni, kivel szeret játszani (kikérhetjük az óvónő, tanítónő véleményét is), hiszen velük fogja a legjobban érezni magát. De ne lépje túl a megbeszélt létszámot, és ne szülői preferencia döntsön abban, hogy ki jöhet és ki nem. Készüljünk fel arra, hogy lesz olyan, akinek nem felel meg az időpont, lemondja, vagy megbetegedik, szóval tartalék belefér. Ne vigyük túlzásba, ne akarjunk mindenkit meghívni, mert abból csak gond lesz a lebonyolításnál.
  • Mottó: ezt feltétlenül egyeztessük a gyerekkel, hiszen ő tudja a legjobban, hogy mi az, amit a barátaival csinálni szeret: hercegnő parti, eper parti, kalóz parti, kézműves parti. Megjegyezzük, nem szükséges konkrét mottó kiválasztása, de a gyerekek kedvelik és a zsúr megrendezését is megkönnyíti (egy kerti vagy kézműves parti mindig bejön). Ha azonban konkrét mottó mellett döntünk, lehetőleg vonuljon végig ez a mottó az egész zsúron: az ételeken, dekoráción, játékokon, sőt kérjük meg a gyerekeket, hogy esetleg öltözzenek is be stílusosan.

Meghívók, anti-stressz segítség szervezése (kb. 3 héttel a zsúr előtt)

  • Ha már van időpont, helyszín, létszám és mottó, elkészíthetjük és elküldhetjük a meghívókat. Minél eredetibb a meghívó, annál jobban fogják várni a meghívottak a bulit. Ha választottunk mottót, sugallja már a meghívó is, pl. kartonpapírból kivágott kalózhajó, eper, stb. De lehet egy körülrajzolt tenyér is a meghívó egy ötéves születésnapi zsúrra. Meghívókat készen is vehetünk, sőt e-mailben is küldhetünk, de a legeredetibb a saját készítésű, postán küldött, vagy az óvodai öltözőben elhelyezett, iskolában esetleg személyesen átadott meghívó. Nem kell művészi alkotást készíteni, törekedjünk a viccességre, eredetiségre. A meghívóban szerepeljen a zsúr időpontja, helyszíne, kezdete és vége, esetleg a mottó, cím, telefonszám visszajelzésre, esetleges kérdésekre.
  • Kisebb gyerekek esetén a partit tervezzük maximum két órásra, mert hamar elfáradnak. Nagyobb (3+) gyerekek esetén ez lehet akár 3 óra is. Ha a gyerekek életkora lehetővé teszi (kb. 5+) kérjük meg a szülőket, hogy távozzanak. Legyen a zsúr a gyerekeké! Persze tehetünk ebben kivételt is, továbbá szülők jelenléte segítség is lehet, de egyben velük is kell foglalkozni, ami újabb feladatot ró a vendéglátó szülőkre. Inkább kérjünk el minden szülőtől értesítési telefonszámot, tartózkodjanak a közelben és hívjuk fel őket, amennyiben nagyobb gond lenne. A meghívott gyerekek szülei viszont vegyék komolyan a buli végét, és hozzák el gyermeküket az egyeztetett időpontban.
  • Ha már elküldtük a meghívókat, gondoljuk végig, hogyan tudjuk megszervezni a bulit a lehető legoptimálisabban a szülők számára is. Azaz gondoskodjunk segítségről (ez lehet nagyszülő, barátnő, nagyobb testvér). Az ő feladatuk legyen inkább a háttérmunka, azaz terítés, pakolás, esetleg egy-egy kézműves feladat vagy játék (esetleg arcfestés) begyakorlása és lebonyolítása. Ha úgy gondoljuk, hogy szükségünk lesz egy kis levegővételre a buliban, rendelhetünk külső segítséget is, pl. bohócot, vagy profi arcfestőt.

Program, menü eldöntése (kb. 2 héttel a zsúr előtt)

  • Gondoljuk először is végig, mi legyen a sorrend a programban: mikor jöjjön a születésnapi torta, mikor esznek és játszanak a gyerekek.
  • Vegyük számba, milyen ételekkel és italokkal készülünk a bulira. A gyerekek jellemzően az evéssel fognak a legkevésbé foglalkozni, de azért meg is éheznek a játékban és az izgalomban.
  • A születésnapi torta legyen házi készítésű és vicces, a többi sütemény és étel készítésénél is gondoljunk arra, hogy a tálalás módja legalább annyira fontos, mint az étel maga.
  • Ugyanez igaz az italokra is. Egy vízzel higított málnaszörpöt elnevezhetünk Hercegnők italának is, így mindjárt nagyobb élvezettel fogyasztják majd a gyerekek.
  • Az ételek ilyen jellegű előkészítése természetesen időigényesebb, ha tudunk, kérjünk már ehhez is segítséget.
  •  Nagyon jó ötlet lehet egy kerti grillezés is, például mini kolbászok, csirkemell nyársak grillezése, amely feladatot az apukák nyilván szívesen átvállalnak. Ekkor persze feltétlenül ügyelnünk kell arra, hogy a gyerekek ne a grill közelében tartózkodjanak.
  • Ne feledjük továbbá, hogy a zsúrból a gyerekek leginkább a játékokra, programokra és az ötletességre fognak emlékezni, és nem az ételekre, ezért ne vegyük ezeket félvállról. Gyerekzsúr sorozatunk részeként ötletes ételek, sütemények, de játék és kézműves program tippeket is adunk.

Beszerzések, dekoráció előkészítése (kb. 1-2 héttel a zsúr előtt)

  • Gondoljuk végig, mi az, amit be kell szereznünk a sütéshez, főzéshez, játékokhoz és dekorációhoz, és az esetleges ajándékokhoz, nyereményekhez.
  • A terítéshez legyen (a mottóhoz passzoló) papír tányér, esetleg műanyag evőeszköz, pohár, szívószál és szalvéta.
  • A sütéshez legyen muffin papír, gyertya, az ételekhez parti villa, mini műanyag nyárs, stb. 
  •  Lufi nem hiányozhat, de lehet akár színes fűzér, lampion is a dekoráció.
  • A barkácsoláshoz legyen elegendő (a készítendő tárgynak megfelelő) alapanyag és kellékek, és persze ülőhely!
  •  Műanyag asztalterítő sem árthat.
  • Ha a vendég gyerekeknek ajándékot adunk távozáskor (vagy nyereményként egy-egy játékhoz kapcsolódóan) az legyen apróság: édesség, muffin feliratozva a vendéglátó gyerek nevével, lufi, hajcsatok, hajgumik, szappanbuborék fújók, stb. Ezeket az ajándékokat készítsük elő (papírtáskában, vagy papírba csomagolva).
  • A sütés-főzési alapanyagok beszerzését hagyjuk a végére, hogy frissek legyenek. Egyes sütemények és ételek előkészítését már a buli előtti utolsó egy-két napon is elkezdhetjük, legkésőbb a zsúrt megelőző napon, lehető legkevesebb sütés-főzést hagyjunk az utolsó napra. Ha időben elkezdjük a beszerzést, nem ad-hoc vásárolunk, és pénzt takaríthatunk meg!

Ha minden tökéletesen előkészítettünk, az utolsó napon (vegyünk mély levegőt és) koncentráljunk a zsúr lebonyolítására. Legyünk vidámak és élvezzük mi is a zsúrt, ez is hozzátartozik a jó hangulathoz. Gondos előkészítéssel és tervezéssel ez sem lesz gond!

Forrás: www.tutitippek.hu/blog/gyerekzsur-szervezesi-tippek.php

A bejegyzés trackback címe:

https://szulinapizsur.blog.hu/api/trackback/id/tr83916805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása