Érdemes zsúrt rendezni!

2009.02.02. 08:11

Kedves dolog az, amikor egy kisgyerek névnapja vagy születésnapja alkalmából a szülõk gyerek bulit vagy más néven gyerekzsúrt szerveznek. Meghívják a szülõk, illetve a kisgyerek a rokonságból vagy az ismerõsi körbõl az ünnepelttel hasonló korú gyerekeket, az óvodai vagy iskolai társak közül néhányat.

A vendéglátó szülõknek ilyenkor gyakran nemcsak a menü, hanem a díszítés és a programok összeállítása is problémát jelent. Sokan éppen ezért eleve bele sem fognak a gyerekzsúr szervezésébe. Ha a gyerek szeretne ilyet, inkább lebeszélik róla. Pedig egyáltalán nem olyan ördöngös, valamint pénz- és idõigényes dolog megszervezni.

A házon, teraszon vagy lakáson belül is jobb, ha egy helységbe szûkítjük le a zsúr helyszínét. Nem szerencsés az, ha az egész házban vagy lakásban bóklászhatnak a gyerekek. Ha csak egy adott területen vannak, sokkal könnyebb vigyázni rájuk és sok balesetet, problémát is megelõzhetünk ezzel. A kiválasztott helyiséget többnyire át kell rendezni. Fontos, hogy ne maradjon elõl olyan tárgy, ami könnyen törhetõ és balesetveszélyes lehet, pl.: porcelán vagy üveg díszek, padlóváza, kisebb gyerekek esetén olló. Arra is ügyelni kell, hogy a szúrós növények el legyenek különítve vagy távolítva. Pl.: kaktusz.

A vendégek kiválasztása esetén az a legjobb, ha olyan gyerekek neve kerül a vendéglistára, akiket a gyerek kedvel, és a szülõ is ismer. Ne erõltesse a szülõ, hogy a saját baráti körének csemetéi is meg legyenek hívva, ha a gyerek nem nagyon kedveli õket. Kisebb gyerekek meghívása esetén jobb, ha lehetõség szerint a meghívandó gyerek szüleivel is beszélünk. Ez fõleg a kicsik esetén fontos, akik még csak el sem tudják olvasni a meghívót, illetve azért is, mert így a másik szülõ is szívesebben engedi el a gyerekét. A meghívóban szerepeljen az, hogy mettõl meddig fog várhatóan tartani a mulatság. A legideálisabb a szombati nap, és azon belül a délután három vagy négy óra körüli kezdés.

Az illem szerint abban az esetben is, ha nem tud valaki megjelenni az eseményen, legalább valamilyen apróbb ajándékkal ildomos megköszönni a meghívást. Amennyiben a meghívott elfogadja a meghívást ezt is illik jelezni, és ilyenkor nem jelenhet meg üres kézzel a zsúron. Az ajándékozásnál nem szerencsés, ha a vendégek versenyeznek az ajándék értékét illetõen. Jó ötlet egyeztetni, hogy ki mit fog adni, mert így elkerülhetõ, hogy nagyon hasonló vagy egyforma holmikat kapjon az ünnepelt. Természetesen olyasmit jó adni, aminek vélhetõen örülni fog. A házigazda is meglepheti a vendégeit valamivel. Például kaphat mindenki egy-egy kis marcipán- vagy mézeskalács figurát.

A gyereket vonjuk be nyugodtan az elõkészületekbe. Segíthet elkészíteni a meghívót, a dekorációt és akár a szendvicseket, süteményeket is. A meghívó szövegét lehet nyomtatni is, azonban tegye a gyerek valamivel egyedivé. Ez lehet egy-egy rajz, kivágás, festés, színezés.

A terítésnél is érdemes néhány dologra odafigyelni. Szerencsésebb papír vagy mûanyag tányérokat használni, mert az, semmiképpen sem törhet össze.

Készüljünk különféle játékokkal és igyekezzünk ezekbe minden kisgyereket bevonni. Jobb a hangulat, ha a háttérben valamilyen gyerekeknek való zene szól. Ne hagyjuk a gyerekeket felügyelet nélkül! Ne hagyjunk senkit sem unatkozni! Nem jó, ha videózásba vagy tévézésbe fullad a buli. Hívjunk bohócot, bűvészt, arcfestőt, aki szórakoztatja a kicsiket és csoportos játékokkal igyekezzünk lekötni a kis vendégeket.

Forrás: www.nevelesitanacsok.hu/cikk-gyerekzsur.php

A bejegyzés trackback címe:

https://szulinapizsur.blog.hu/api/trackback/id/tr53916750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferike73 · www.napitutitippek.hu 2019.12.05. 05:09:51

Igen valóban érdemes Szülinapi zsúrt rendezni! Főleg úgy ha egy igazán nívós gyerekműsorral kedveskedsz gyerkőcödnek és barátainak! Gyerekmúsor: figuraede.com/
süti beállítások módosítása