Gyerekzsúr lebonyolítása

2009.02.01. 20:45

A meghívókat kiküldtük, a meghívott gyerekek és az ünnepelt izgatottan várják a nagy napot! Miután a dekorációhoz, játékokhoz, valamint ételekhez és italokhoz szükséges kellékeket beszereztük, sőt, az ételeket már elő is készítettük, jöhet a következő feladat, a gyerekzsúr lebonyolítása..

Első számú szabály a gyerekzsúr lebonyolításához: a gyerek részéről izgatottan várt pillanat ne tegyen minket, szülőket idegessé, mivel a gyerekzsúr sikere alapvetően a szülőn múlik. Legyünk nyugodtak, lehetőleg kipihentek, türelmesek és vidámak, élvezzük mi is a bulit. Minden az előkészítésen múlik!

Előkészületek

  • Ételek, italok, dekoráció: A gyerekzsúr általában délutáni időpontban kezdődik, azaz a gyerekek ebéd után jönnek. Ezért érkezéskor inkább a születésnapi tortával kezdenek, ritkán követelnek éhesen valami harapnivalót. Terítsük meg előre az asztalt, készítsünk italt, és ha már mindenki megérkezett, először is köszöntsük fel együtt az ünnepeltet, és vágjuk fel a születésnapi tortát. A torta elfogyasztása után jöhet a közös, vagy csoportos játék, és 1-2 óra elteltével az uzsonna, immár tartalmasabb falatokkal. Ha valaki mégis megéhezne, készítsünk kis tálkákba falatokra vágott gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt, olajos magokat, esetleg pattogatott kukoricát. Az uzsonnára szánt ételeket is készítsük elő, hogy csak a tálalás legyen a feladat. Ne feledjük, hogy a dekoráció nagyrészt már előző nap előkészíthető, és segítséget is kérhetünk. Egy önfeláldozó nagymama, barátnő, vagy nagyobb testvér nagy segítség lehet a gyerekzsúr napján. Az izgatott ünnepeltnek találjunk ki egyéb programot, akár házon kívül, így számára is könnyebben telik a nap. Érdemes továbbá egy asztalt előkészíteni az ajándékoknak. Ha időnk és energiánk engedi, dekoráljuk a bejáratot, kaput is lufikkal, üdvözlő feliratokkal. Ötletes receptek gyerekzsúrra>>
  • Játékok: szintén készítsük elő. Ha több játékkal, kézműves programmal is készülünk, az egyes programok kellékeit dobozokba téve különítsük el, így könnyen előkaphatjuk. Ha kevés gyerek van, érdemes olyan játékokkal készülni, amelyekben mindenki együtt részt vehet. Ha viszont több vendég jön, csoportokra is bonthatjuk társaságot, akár fiúk-lányok, kisebbek-nagyobbak. Gyerekzsúr játékok>>
  • Ajándékok: ha ajándékkal készülünk, készítsük elő kis táskákba, dobozokba az ajándék asztalra, így a vendégek távozásakor nem feledkezünk meg róla. Ajándék lehet: rágógumi, matrica, nyalóka, hajcsat-hajgumi, szappanbuborék fuvóka, bonbon, gumicukor, csokitojás, 1-1 az ünnepelt által díszített muffin, díszes szívószál, fa képkeret (amelybe a bulin készülő, és a buli ideje alatt házi nyomtatóval kinyomtatható képet is betehetjük), stb. Ne kell drága dologra gondolni, de a gyerekek ezt a figyelmességet nagyon értékelik és sokáig emlékezetben tartják. Ne feledjük, hogy játékok esetén ajándék kár a nyertesnek és/vagy a nyertes csapatoknak is!  Őszintén szólva: a játékok és az ajándék az, amire a gyerekek leginkább emlékezni fognak, nem az étel vagy a dekoráció (kivéve esetleg a valóban ötletes ételeket, tortát), ezért érdemes ezekbe energiát fektetni! Ha szánunk rá elég időt, kreatív, sajátkészítésű ajándékokkal a pénztárcánkat sem terheljük meg túlzottan.

Szabályok

Még egy ilyen alkalommal is legyenek szabályok. Ezért, még a vendégek előtt beszéljük meg a gyerekünkkel (és a vendégek figyelmét is hívjuk fel adott esetben arra) hogy hová nem szabad bemenni. Pl. működő szabály lehet, hogy csak a dekorált helységekben szabad játszani. Ezzel a későbbi rendrakás és pakolás terhét is csökkenthetjük. Mutassuk meg természetesen a vendégek érkezésekor hol a mosdó, hol lehet kezet mosni, hol találnak innivalót.

További tippek a gyerekzsúr lebonyolításához:

  • Egyeztessük a többi szülővel, meddig tart a parti. Ez számunkra is óriási segítség (hiszen látjuk, hol a fény az alagút végén), másrészt a többi szülő kb. azonos időben érkezik a gyerekért, azaz nem kell szórakoztatnunk és elbúcsúznunk egyszerre. Nagyobb gyerekek nyugodtan maradhatnak a partin szülői felügyelet nélkül, azaz a vendéglátó gyerek szülei átvállalhatják a feladatot. Ezt a tényt, illetve az ellenkezőjét, ha a többi szülő is maradna a partin, érdemes előre tisztázni.
  • Ha az időjárás (esik szabadtérre tervezett buli napján), vagy egyéb körülmény nem úgy alakul (pl. több vendég nem jön el), ahogy terveztük, ne essünk pánikba, kezeljük nyugodtan, rutinosan és alternatív ötletekkel a helyzetet. Szabadtér helyett mehetünk moziba, vendégek helyett beállhatnak a szülők is a játékba. Az élet általában megoldja az ilyen jellegű problémákat.
  • Ha úgy látjuk, hogy van a társaságban olyan gyerek, aki nem nyer a játékokban, vagy megsértődik és félrevonul, esetleg „bepánikol”, ne essünk kétségbe. Beszéljünk vele, nyugtassuk meg, adjunk neki különdíjat, esetleg gumicukrot, az mindig segít. A spontán morcosabbja előbb vagy utóbb úgyis csatlakozik a többiekhez. A kisebb, kevésbé ismerős gyerekek számára készüljünk csoportos játékokkal, így a vesztes csapat reakcióját is könnyebben kezelhetjük (hiszen nem személyes kudarcnak élik majd azt meg).
  • Fotózzunk, filmezzünk! Ezek a legszebb emlékek nekünk és a gyerekeknek is. Nagyobb gyerekek esetén (esküvőkhöz hasonlóan) eldobható fényképezőgépeket is készíthetünk ki, hogy ők maguk is fotózzanak. A gépek legyenek feltöltve!
  • Ha vendégsztár is érkezik (bohóc, arcfestő, stb.) tervezzük be úgy, hogy ne törje meg a buli hangulatát, és a gyerekek se legyenek túl fáradtak. Vendégsztár lehet egyébként egy hangszeren játszani tudó vendéglátó szülő is, aki a gyerekekkel közösen zenél és énekel!
  • Legyen kéznél elsősegély doboz, szülők telefonszámai. Nem valószínű, hogy komolyabb dolog történne, de inkább legyünk felkészültek.
  • Hihetetlenül hangzik, de a buli után még nincs vége! A legnagyobb feladat lehet a buli utáni rendrakás és takarítás. Bár ilyenkor a gyermekünk általában már fáradt és/vagy alszik, azért jó, ha a takarításhoz (is) van egy kis segítség.

Forrás: www.tutitippek.hu/blog/gyerekzsur-lebonyolitasa.php

A bejegyzés trackback címe:

https://szulinapizsur.blog.hu/api/trackback/id/tr40916841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása