A szülinapi partit, zsúrt minden gyerek szereti, mivel ilyenkor meghívják barátait, óvodai társait, akikkel egy felejthetetlen délutánt tölthet együtt. A szülőben azonban számtalan kérdés merül fel: Hány gyereket hívjunk meg? Milyen legyen a dekoráció? Mi legyen a program, az enni-, innivaló? Bűvészként számtalan gyerekzsúron volt szerencsém az elmúlt évek során részt venni, ezért az alábbiakban zsúr szervezéséhez szeretnék néhány hasznos tippet, tanácsot adni.

Hány éves kortól rendezzünk bulit a gyereknek?

Gyermekünk harmadik születésnapjára már rendezhetünk bulit, de erre még csak néhány (3-6 gyerek) gyereket hívjunk meg. Ilyenkor célszerű még, hogy a vendégek szülei is maradjanak és a parti ne legyen hosszabb 3 órásnál. Viszont 4 éves kortól már nyugodtan lehet hosszabb a buli, több a meghívott (10-15 gyerek) és a szülőknek sem muszáj maradniuk: legyen a zsúr a gyerekeké! Persze tehetünk ebben kivételt is, szülők jelenléte segítség is lehet, de egyben velük is kell foglalkozni, ami feladatot ró a vendéglátó szülőkre. Ha úgy gondoljuk, hogy szükségünk lesz egy kis levegővételre a buliban, rendelhetünk külső segítséget is, pl. bűvészt, bohócot, vagy profi arcfestőt.

Mikor tartsuk a zsúrt?

A legideálisabb az ünnepelt születésnapjához legközelebb eső szombat vagy vasárnap délután. Természetesen célszerű rugalmasnak lenni az időponttal kapcsolatban, ha ez a nap éppen hosszú hétvégére vagy óvodai programra esik. A legideálisabb a szombati nap, és azon belül a délután kettő vagy három óra körüli kezdés. Az időpontot ideális esetben 4 héttel a zsúr előtt fixálnunk kell. Remélhetőleg minden meghívottnak megfelelő lesz az időpont, de nem kizárt, hogy nem, vagy valami közbejön. Esetleges lemondásokra érdemes a gyereket is felkészíteni. Alapvetően azonban törekedjünk arra, hogy minden “fontos” meghívottnak (a legjobb barátoknak) megfelelő időpontot találjunk.

Otthon vagy idegen helyen?

Egy időben elég nagy divat volt gyorsétteremben rendezni a bulit, ennek az, az előnye, hogy nem jár kosszal, rögzített a program vége, és a gyerekek imádják az ottani menüt. Viszont ha gyorsétteremben vagy játszóházban ünnepelünk, akkor gyerekünk nem érzi magát otthon, ettől esetleg bizonytalan lesz. Ezért az idegen helyen tartott buli főként már nagyobb, kisiskolás gyerekeknek javasolt. Az otthoni buli előnye, hogy könnyebb az előkészítés és a lebonyolítás, kényelmes, és viszonylag időjárás független. Óvodás korú gyerekek esetén leginkább az otthoni zsúr javasolt.

Hogyan készítsük fel a helyszínt?

A házon, teraszon vagy lakáson belül is jobb, ha egy helyiségbe szűkítjük le a zsúr helyszínét. Nem szerencsés az, ha az egész házban vagy lakásban bóklászhatnak a gyerekek. Ha csak egy adott területen vannak, sokkal könnyebb vigyázni rájuk és sok balesetet, problémát is megelőzhetünk ezzel. A kiválasztott helyiséget/helyiségeket többnyire át kell rendezni. Fontos, hogy ne maradjanak elől törékeny, balesetveszélyes tárgyak (pl.: porcelán vagy üveg díszek, padlóváza, szúrós növények, olló stb.) A háziállatokat is helyezzük biztonságba. Mutassuk meg természetesen a vendégek érkezésekor hol a mosdó, hol lehet kezet mosni, hol találnak innivalót. Viszont hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy hová nem szabad bemenni. Pl. működő szabály lehet, hogy csak a dekorált helységekben szabad játszani. Ezzel a későbbi rendrakás és pakolás terhét is csökkenthetjük. Érdemes továbbá egy asztalt előkészíteni az ajándékoknak.

Kiket hívjunk meg?

Fontos, hogy hagyjuk a gyereket eldönteni, kit szeretne meghívni, kivel szeret játszani (kikérhetjük az óvónő véleményét is), hiszen velük fogja a legjobban érezni magát. De ne lépje túl a megbeszélt létszámot (ne hívjon több barátot, mint akik kényelmesen elférnek a lakásban) - kiscsoportos gyerekeknél előfordul, hogy az egész csoportot meg szeretnék hívni. Készüljünk fel arra, hogy lesz olyan, akinek nem felel meg az időpont, lemondja, vagy megbetegedik, szóval tartalék belefér a létszám meghatározásánál. Ne vigyük túlzásba, ne akarjunk mindenkit meghívni, mert abból csak gond lesz a lebonyolításnál. Jó, ha a meghívó átadása mellett a meghívandó gyerek szüleivel is beszélünk. Ez főleg a kicsik esetén fontos, akik még csak el sem tudják olvasni a meghívót, illetve azért is, mert így a másik szülő is szívesebben engedi el a gyerekét. A szülőktől ilyenkor kérdezzük meg, hogy a csemete nem allergiás-e valamire, van-e olyan, amire vele kapcsolatban figyelni kell. A meghívóban szerepeljen az, hogy mettől meddig fog várhatóan tartani a mulatság. Ez számunkra is óriási segítség (hiszen látjuk, hol a fény az alagút végén), másrészt a többi szülő kb. azonos időben érkezik a gyerekért, azaz nem kell szórakoztatnunk és elbúcsúznunk egyszerre.

Mi legyen az enni- és innivaló?

A gyerekzsúr általában délutáni időpontban kezdődik, azaz a gyerekek ebéd után jönnek: ezért érkezéskor ritkán követelnek éhesen valami harapnivalót. Ha valaki mégis megéhezne, készítsünk kis tálkákba falatokra vágott gyümölcsöt, rágcsálnivalót. Terítsük meg előre az asztalt: legszerencsésebb műanyag- vagy papírpoharakat, tányérokat, műanyag villákat használni – nemcsak azért, mert nem kell mosogatni, de azért is, mert ezekre rá lehet írni-rajzolni a gyerek nevét vagy jelét, hogy megtalálja, és ezek semmiképpen sem törhetnek össze. Az itókák lehetnek rostos üdítők, limonádé, tea – ezekből érdemes ráhagyással vásárolni. Természetesen a nap fénypontja a születésnapi torta, de ezen kívül is készüljünk uzsonnára valóval. Az uzsonnára szánt ételeket (a felkarikázott, finomságokkal megkent kifli, pogácsa, a keksz, aprósütemény) is készítsük elő, hogy csak a tálalás legyen a feladat.

Milyen legyen a dekoráció?

Lufi nem hiányozhat, de lehet akár színes fűzér, lampion is a dekoráció. Ha időnk és energiánk engedi, dekoráljuk a bejáratot, kaput is lufikkal, üdvözlő feliratokkal. Ha lehetőségünk van rá, használjunk gyerekünk kedvenc színeit, rajzfilmfiguráit, filmes hőseit ábrázoló dekorációt. A dekoráció megadja a buli alaphangulatát, rendezhetünk kalózos, dinós, hercegnős vagy bármilyen más témájú zsúrt is.  Ne feledjük, hogy a dekoráció nagyrészt már előző nap előkészíthető, és segítséget is kérhetünk.

Mi legyen a testvérekkel?

Egy önfeláldozó nagymama, barátnő, vagy nagyobb testvér nagy segítség lehet a gyerekzsúr napján. A testvéreknek nem könnyű ez a nap, de ők is örömüket lelik benne, próbáljuk úgy alakítani, hogy az ünnepeltre tudjunk koncentrálni. A nagy testvért be tudjuk vonni az előkészületekbe, adhatunk kisebb feladatokat, lehet ő a készülő harapnivalók főkóstolója, vele hozhatjuk be a tortát, ő fújhatja a kicsiknek a buborékot. Pici testvér esetén jó, ha szervezünk segítséget, vagy bízzuk a nagymamára, ha úgy egyszerűbb.

Mi legyen a program?

Ha már mindenki megérkezett, először is köszöntsük fel együtt az ünnepeltet, és vágjuk fel a születésnapi tortát. A torta elfogyasztása után jöhet a közös, vagy csoportos játék, és 1-2 óra elteltével az uzsonna, immár tartalmasabb falatokkal. Készüljünk különféle játékokkal és igyekezzünk ezekbe minden kisgyereket bevonni. Ne szervezzünk versenyfeladatokat vagy kiesős játékokat, inkább építsünk a kisovisok alkotókedvére: akinek kedve van gyurmázhat, vagy celluxszal szekrényre rögzített, vagy a padlón elhelyezett nagy postai csomagolópapírra pingálhatnak, filccel, zsírkrétával, vagy festékkel. Jobb a hangulat, ha a háttérben valamilyen gyerekeknek való zene szól. Ne hagyjuk a gyerekeket felügyelet nélkül és ne hagyjunk senkit sem unatkozni! Nem jó, ha videózásba vagy tévézésbe fullad a buli. Hívjunk bohócot, bűvészt, arcfestőt, aki szórakoztatja a kicsiket és csoportos játékokkal is igyekezzünk lekötni a kis vendégeket.

Milyen előadót hívjunk a gyerekek szórakoztatására?

Egyre nagyobb divat előadókat hívni a gyerekek szórakoztatására, mivel a szülőknek nehéz egy egész csapat gyereket szórakoztatni a teljes zsúr időtartama alatt. Magyarországon számos előadó specializálódott kifejezetten gyerekek szórakoztatására: egy bűvész, bohóc vagy bábos megrendelésével olyan élménnyel ajándékozhatod meg a kicsiket, amiről még hosszú-hosszú ideig fognak beszélni. A játékok és az előadó műsora az, amire a gyerekek leginkább emlékezni fognak, ezért érdemes ezzel a lehetőséggel élni. De hogyan válassz? Miket kell figyelembe venned? A legfontosabb szempontok: a gyerekek életkora, az ünnepelt ízlése és hogy milyen egyéb játékokat és programokat terveztek.

Arcfestő, Lufihajtogató

Az arcfestés és a lufihajtogatás leginkább kiegészítő program: ami azt jelenti, hogy egyszerre csak egy gyereket foglal le. Az arcfestés kiváló szórakozást nyújt a gyermekeknek, feloldja a hangulatot a zsúron. Szívmelengető látvány, amikor a gyermekek átalakulnak képzeletbeli kedvenceikké, és egyre több kutyus, cica, lepke, vagy éppen valamelyik mesehős tűnik fel. Egy lufihajtogató pedig színt, és mókát tud vinni a partira. Hajtogatással szórakoztatja a gyerekeket, ahol elkészíti kedvenc állat- és mesefigurájukat vagy éppen egy színes lufikalapokat, virágokat, kardokat. A lufihajtogatás nagy előnye, hogy a vendégek hazavihetnek egy kis ajándékot a buliból, ami – amennyiben jó minőségű lufiból készült - még hetekig emlékezteti őket a partira: a gyerekek ezt a figyelmességet nagyon értékelik és sokáig emlékezetben tartják

Bűvész, Bohóc

A bohócműsor főleg a kisebb gyerekek szórakoztatására alkalmas. A kifestett arcú, színes ruhába öltözött pirosorrú bohóc tréfáival, játékaival kitűnően meg tudja mozgatni a legkisebbeket. A bűvészműsor gazdag, varázslatos szórakozást nyújt az óvodás, kisiskolás korosztálynak és a nagyobbaknak is. A gyermek 4. születésnapjára már nyugodtan lehet bűvészt hívni. A bűvészet egyik legnagyobb előnye az interaktivitás - a gyerekek segítenek a mutatványokban, így ők is részesévé válnak a csodának. A műsor főszereplője az ünnepelt, aki a barátai előtt varázsolhat.

További tanácsok

A legideálisabb, ha a meghívott előadó programja a buli kezdete után kb. 1 órával kezdődik (mivel addigra már megérkeznek a későn jövők is és kicsit van idejük a gyerekeknek egymással játszani). Fontos szempont lehet a program kiválasztásánál a választott előadó lakhelye is (ugyanis az útiköltség az ár jelentős részét képezheti, ha pl. egy 100-150 km-re lakó művészt hívsz a partira). Nem lehet elég korán lefoglalni programot - a bohóc, bűvészprogramok mára nagyon felkapottak lettek, ezért célszerű legkésőbb 2-3 héttel a zsúr előtt lefoglalni az időpontot a választott program adójánál. Fotózzunk, filmezzünk! Ezek a legszebb emlékek nekünk és a gyerekeknek is. Hihetetlenül hangzik, de a buli után még nincs vége! A legnagyobb feladat lehet a buli utáni rendrakás és takarítás. Ha minden tökéletesen előkészítettünk, az utolsó napon (vegyünk mély levegőt és) koncentráljunk a zsúr lebonyolítására. Legyünk vidámak és élvezzük mi is a zsúrt!

Kelle Botond bűvész

Forrás: www.buveszmusor.hu/gyerekmusor.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szulinapizsur.blog.hu/api/trackback/id/tr34964760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dubai 2010.09.27. 14:53:19

Sziasztok!

Mindenkinek nagyon sok szeretettel ajánlom a www.meseparty.hu oldalt. A cég jelmezes szülinapokat szervez. Ők hozzák a jelmezeket. 8 féle témájuk van. Nálunk már többször is jártak. Tartottak hercegnő, kalóz és jedi lovag zsúrokat. Szenzációsak a gyerekzsúr játékaik. A szülinap minden kellékét hozzák.

Kedvesek, időben ott vannak, figyelnek a gyerekekre.

Próbáljátok ki!

ferike73 · www.napitutitippek.hu 2019.12.05. 04:58:13

Sziasztok! Figura Ede színvonalas gyerekműsora felethetetlen élményt nyújt csemetédnek!

Gyerekműsor: figuraede.com/

ferike73 · www.napitutitippek.hu 2019.12.05. 05:01:12

Sziasztok! Figura Ede színvonalas gyerekműsora felethetetlen élményt nyújt csemetédnek!

Gyerekműsor: figuraede.com/
süti beállítások módosítása