Lányom 10 éves szülinapi zsúrjára készülődve sokat gondolkodtam azon, hogy mi is legyen a szülinapi program. Végül rátaláltam egy remek szülinapi játékra! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas és egyedi logikai kincskereső játék, nagyszerű program ha otthon rendezitek meg a szülinapi bulit! Szeretném Nektek bemutatni ezt a játékot, mivel nálunk nagyon nagy sikert aratott a gyerekek körében. Bátran ajánlom mindenkinek! A játékról további részleteket itt találtok: www.logikoffer.hu

logikoffer1.jpgMi ez a LogiKoffer szülinapi játék?

Egy izgalmas bérelhető logikai játékküldetés gyerekek számára. A játék során számos furfangos feladványt kell megoldaniuk, hogy végül megtalálják az elrejtett kincsesládát. A játék egyszerre szórakoztató és gondolkodtató, trükkös tárgyakat felhasználva, rejtélyes feladatokat megfejtve lépésről-lépésre kell haladniuk, persze a csapatmunka is nagyon fontos. A játék olyan, mintha a saját otthonotok alakulna hirtelen át egy szabaduló szobává, ahol a a játék főszereplői a gyerekek lesznek. A játék végén a szülinapos és a barátai is ajándékban részesültek, amit így sokkal többre is értékeltek, mivel saját maguknak kellett rátalálni és megszerezni. Nálunk nagyon élvezték a gyerekek az elejétől a végéig. Jó szívvel ajánlom Nektek is! Próbáljátok ki! Ha érekel a játék, itt nézzétek meg: www.logikoffer.hu

A LogiKoffer játéknál milyen tematikus küldetéseket lehet választani? 

Mi a dzsungeles játékküldetést béreltük ki, de elérhető még kalózos és Párizsos tematikus játék is. 
Rövid kerettörténet indítja útjára a lelkes kincsvadászokat. A játék során kb. 15-20 izgalmas rejtélyt kellett a gyereknek megoldaniuk. Mi minden részletében ötletes feladatokkal és igényes kivitelezéssel találkoztunk! Igazán kellemes meglepetés volt ezért a kedvező árért cserébe! A tematikus buli hangulatát tovább fokozta az extra választható szülinapi csomag, melyben tematikához illő dekorációt, jelmezeket, szülinapi meghívót is kaptunk. Nem beszéléve a sok vicces játékról és partyslágerről. Igazán megérte az árát, mindenki remekül szórakozott, még mi szülők is

logikoffer2_ok_1.jpg

Hogyan lehet a LogiKoffer játékhoz hozzájutni?

A LogiKoffer játékcsomagot ki kell bérelni, Budapesten a XI. kerületben vehető át és ide is kell visszavinni a játék végeztével. A játék részeként egy gurulós bőröndöt kaptunk, ebben volt a játékok, feladványok nagy része. Volt még egy kisebb kézitáska is, az ebben lévő pár apróbb dolgot a nappaliban rejtettem el, mielőtt a gyerekek érkezése előtt. Nekem összesen ennyi feladatom volt a buli előtt. A játék során a gyerekek annyira be tudnak lelkesedni, hogy néha érdemes a helyes útra visszaterelni őket, de ehhez is kaptunk egy kis lapozgatós füzetet, a megoldásokkal. Összességében idén nagyon egyszerű dolgom volt a szülinapi buli megszervezéssel, mivel csak megredeltem a LogiKoffer csomagot az online felületen (www.logikoffer.hu/foglalas) és mindent profin előkészítettek helyettem. Jövő ilyenkor újra találkozunk! Köszönöm!

A szülinapi partit, zsúrt minden gyerek szereti, mivel ilyenkor meghívják barátait, óvodai társait, akikkel egy felejthetetlen délutánt tölthet együtt. A szülőben azonban számtalan kérdés merül fel: Hány gyereket hívjunk meg? Milyen legyen a dekoráció? Mi legyen a program, az enni-, innivaló? Bűvészként számtalan gyerekzsúron volt szerencsém az elmúlt évek során részt venni, ezért az alábbiakban zsúr szervezéséhez szeretnék néhány hasznos tippet, tanácsot adni.

Hány éves kortól rendezzünk bulit a gyereknek?

Gyermekünk harmadik születésnapjára már rendezhetünk bulit, de erre még csak néhány (3-6 gyerek) gyereket hívjunk meg. Ilyenkor célszerű még, hogy a vendégek szülei is maradjanak és a parti ne legyen hosszabb 3 órásnál. Viszont 4 éves kortól már nyugodtan lehet hosszabb a buli, több a meghívott (10-15 gyerek) és a szülőknek sem muszáj maradniuk: legyen a zsúr a gyerekeké! Persze tehetünk ebben kivételt is, szülők jelenléte segítség is lehet, de egyben velük is kell foglalkozni, ami feladatot ró a vendéglátó szülőkre. Ha úgy gondoljuk, hogy szükségünk lesz egy kis levegővételre a buliban, rendelhetünk külső segítséget is, pl. bűvészt, bohócot, vagy profi arcfestőt.

Mikor tartsuk a zsúrt?

A legideálisabb az ünnepelt születésnapjához legközelebb eső szombat vagy vasárnap délután. Természetesen célszerű rugalmasnak lenni az időponttal kapcsolatban, ha ez a nap éppen hosszú hétvégére vagy óvodai programra esik. A legideálisabb a szombati nap, és azon belül a délután kettő vagy három óra körüli kezdés. Az időpontot ideális esetben 4 héttel a zsúr előtt fixálnunk kell. Remélhetőleg minden meghívottnak megfelelő lesz az időpont, de nem kizárt, hogy nem, vagy valami közbejön. Esetleges lemondásokra érdemes a gyereket is felkészíteni. Alapvetően azonban törekedjünk arra, hogy minden “fontos” meghívottnak (a legjobb barátoknak) megfelelő időpontot találjunk.

Otthon vagy idegen helyen?

Egy időben elég nagy divat volt gyorsétteremben rendezni a bulit, ennek az, az előnye, hogy nem jár kosszal, rögzített a program vége, és a gyerekek imádják az ottani menüt. Viszont ha gyorsétteremben vagy játszóházban ünnepelünk, akkor gyerekünk nem érzi magát otthon, ettől esetleg bizonytalan lesz. Ezért az idegen helyen tartott buli főként már nagyobb, kisiskolás gyerekeknek javasolt. Az otthoni buli előnye, hogy könnyebb az előkészítés és a lebonyolítás, kényelmes, és viszonylag időjárás független. Óvodás korú gyerekek esetén leginkább az otthoni zsúr javasolt.

Hogyan készítsük fel a helyszínt?

A házon, teraszon vagy lakáson belül is jobb, ha egy helyiségbe szűkítjük le a zsúr helyszínét. Nem szerencsés az, ha az egész házban vagy lakásban bóklászhatnak a gyerekek. Ha csak egy adott területen vannak, sokkal könnyebb vigyázni rájuk és sok balesetet, problémát is megelőzhetünk ezzel. A kiválasztott helyiséget/helyiségeket többnyire át kell rendezni. Fontos, hogy ne maradjanak elől törékeny, balesetveszélyes tárgyak (pl.: porcelán vagy üveg díszek, padlóváza, szúrós növények, olló stb.) A háziállatokat is helyezzük biztonságba. Mutassuk meg természetesen a vendégek érkezésekor hol a mosdó, hol lehet kezet mosni, hol találnak innivalót. Viszont hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy hová nem szabad bemenni. Pl. működő szabály lehet, hogy csak a dekorált helységekben szabad játszani. Ezzel a későbbi rendrakás és pakolás terhét is csökkenthetjük. Érdemes továbbá egy asztalt előkészíteni az ajándékoknak.

Kiket hívjunk meg?

Fontos, hogy hagyjuk a gyereket eldönteni, kit szeretne meghívni, kivel szeret játszani (kikérhetjük az óvónő véleményét is), hiszen velük fogja a legjobban érezni magát. De ne lépje túl a megbeszélt létszámot (ne hívjon több barátot, mint akik kényelmesen elférnek a lakásban) - kiscsoportos gyerekeknél előfordul, hogy az egész csoportot meg szeretnék hívni. Készüljünk fel arra, hogy lesz olyan, akinek nem felel meg az időpont, lemondja, vagy megbetegedik, szóval tartalék belefér a létszám meghatározásánál. Ne vigyük túlzásba, ne akarjunk mindenkit meghívni, mert abból csak gond lesz a lebonyolításnál. Jó, ha a meghívó átadása mellett a meghívandó gyerek szüleivel is beszélünk. Ez főleg a kicsik esetén fontos, akik még csak el sem tudják olvasni a meghívót, illetve azért is, mert így a másik szülő is szívesebben engedi el a gyerekét. A szülőktől ilyenkor kérdezzük meg, hogy a csemete nem allergiás-e valamire, van-e olyan, amire vele kapcsolatban figyelni kell. A meghívóban szerepeljen az, hogy mettől meddig fog várhatóan tartani a mulatság. Ez számunkra is óriási segítség (hiszen látjuk, hol a fény az alagút végén), másrészt a többi szülő kb. azonos időben érkezik a gyerekért, azaz nem kell szórakoztatnunk és elbúcsúznunk egyszerre.

Mi legyen az enni- és innivaló?

A gyerekzsúr általában délutáni időpontban kezdődik, azaz a gyerekek ebéd után jönnek: ezért érkezéskor ritkán követelnek éhesen valami harapnivalót. Ha valaki mégis megéhezne, készítsünk kis tálkákba falatokra vágott gyümölcsöt, rágcsálnivalót. Terítsük meg előre az asztalt: legszerencsésebb műanyag- vagy papírpoharakat, tányérokat, műanyag villákat használni – nemcsak azért, mert nem kell mosogatni, de azért is, mert ezekre rá lehet írni-rajzolni a gyerek nevét vagy jelét, hogy megtalálja, és ezek semmiképpen sem törhetnek össze. Az itókák lehetnek rostos üdítők, limonádé, tea – ezekből érdemes ráhagyással vásárolni. Természetesen a nap fénypontja a születésnapi torta, de ezen kívül is készüljünk uzsonnára valóval. Az uzsonnára szánt ételeket (a felkarikázott, finomságokkal megkent kifli, pogácsa, a keksz, aprósütemény) is készítsük elő, hogy csak a tálalás legyen a feladat.

Milyen legyen a dekoráció?

Lufi nem hiányozhat, de lehet akár színes fűzér, lampion is a dekoráció. Ha időnk és energiánk engedi, dekoráljuk a bejáratot, kaput is lufikkal, üdvözlő feliratokkal. Ha lehetőségünk van rá, használjunk gyerekünk kedvenc színeit, rajzfilmfiguráit, filmes hőseit ábrázoló dekorációt. A dekoráció megadja a buli alaphangulatát, rendezhetünk kalózos, dinós, hercegnős vagy bármilyen más témájú zsúrt is.  Ne feledjük, hogy a dekoráció nagyrészt már előző nap előkészíthető, és segítséget is kérhetünk.

Mi legyen a testvérekkel?

Egy önfeláldozó nagymama, barátnő, vagy nagyobb testvér nagy segítség lehet a gyerekzsúr napján. A testvéreknek nem könnyű ez a nap, de ők is örömüket lelik benne, próbáljuk úgy alakítani, hogy az ünnepeltre tudjunk koncentrálni. A nagy testvért be tudjuk vonni az előkészületekbe, adhatunk kisebb feladatokat, lehet ő a készülő harapnivalók főkóstolója, vele hozhatjuk be a tortát, ő fújhatja a kicsiknek a buborékot. Pici testvér esetén jó, ha szervezünk segítséget, vagy bízzuk a nagymamára, ha úgy egyszerűbb.

Mi legyen a program?

Ha már mindenki megérkezett, először is köszöntsük fel együtt az ünnepeltet, és vágjuk fel a születésnapi tortát. A torta elfogyasztása után jöhet a közös, vagy csoportos játék, és 1-2 óra elteltével az uzsonna, immár tartalmasabb falatokkal. Készüljünk különféle játékokkal és igyekezzünk ezekbe minden kisgyereket bevonni. Ne szervezzünk versenyfeladatokat vagy kiesős játékokat, inkább építsünk a kisovisok alkotókedvére: akinek kedve van gyurmázhat, vagy celluxszal szekrényre rögzített, vagy a padlón elhelyezett nagy postai csomagolópapírra pingálhatnak, filccel, zsírkrétával, vagy festékkel. Jobb a hangulat, ha a háttérben valamilyen gyerekeknek való zene szól. Ne hagyjuk a gyerekeket felügyelet nélkül és ne hagyjunk senkit sem unatkozni! Nem jó, ha videózásba vagy tévézésbe fullad a buli. Hívjunk bohócot, bűvészt, arcfestőt, aki szórakoztatja a kicsiket és csoportos játékokkal is igyekezzünk lekötni a kis vendégeket.

Milyen előadót hívjunk a gyerekek szórakoztatására?

Egyre nagyobb divat előadókat hívni a gyerekek szórakoztatására, mivel a szülőknek nehéz egy egész csapat gyereket szórakoztatni a teljes zsúr időtartama alatt. Magyarországon számos előadó specializálódott kifejezetten gyerekek szórakoztatására: egy bűvész, bohóc vagy bábos megrendelésével olyan élménnyel ajándékozhatod meg a kicsiket, amiről még hosszú-hosszú ideig fognak beszélni. A játékok és az előadó műsora az, amire a gyerekek leginkább emlékezni fognak, ezért érdemes ezzel a lehetőséggel élni. De hogyan válassz? Miket kell figyelembe venned? A legfontosabb szempontok: a gyerekek életkora, az ünnepelt ízlése és hogy milyen egyéb játékokat és programokat terveztek.

Arcfestő, Lufihajtogató

Az arcfestés és a lufihajtogatás leginkább kiegészítő program: ami azt jelenti, hogy egyszerre csak egy gyereket foglal le. Az arcfestés kiváló szórakozást nyújt a gyermekeknek, feloldja a hangulatot a zsúron. Szívmelengető látvány, amikor a gyermekek átalakulnak képzeletbeli kedvenceikké, és egyre több kutyus, cica, lepke, vagy éppen valamelyik mesehős tűnik fel. Egy lufihajtogató pedig színt, és mókát tud vinni a partira. Hajtogatással szórakoztatja a gyerekeket, ahol elkészíti kedvenc állat- és mesefigurájukat vagy éppen egy színes lufikalapokat, virágokat, kardokat. A lufihajtogatás nagy előnye, hogy a vendégek hazavihetnek egy kis ajándékot a buliból, ami – amennyiben jó minőségű lufiból készült - még hetekig emlékezteti őket a partira: a gyerekek ezt a figyelmességet nagyon értékelik és sokáig emlékezetben tartják

Bűvész, Bohóc

A bohócműsor főleg a kisebb gyerekek szórakoztatására alkalmas. A kifestett arcú, színes ruhába öltözött pirosorrú bohóc tréfáival, játékaival kitűnően meg tudja mozgatni a legkisebbeket. A bűvészműsor gazdag, varázslatos szórakozást nyújt az óvodás, kisiskolás korosztálynak és a nagyobbaknak is. A gyermek 4. születésnapjára már nyugodtan lehet bűvészt hívni. A bűvészet egyik legnagyobb előnye az interaktivitás - a gyerekek segítenek a mutatványokban, így ők is részesévé válnak a csodának. A műsor főszereplője az ünnepelt, aki a barátai előtt varázsolhat.

További tanácsok

A legideálisabb, ha a meghívott előadó programja a buli kezdete után kb. 1 órával kezdődik (mivel addigra már megérkeznek a későn jövők is és kicsit van idejük a gyerekeknek egymással játszani). Fontos szempont lehet a program kiválasztásánál a választott előadó lakhelye is (ugyanis az útiköltség az ár jelentős részét képezheti, ha pl. egy 100-150 km-re lakó művészt hívsz a partira). Nem lehet elég korán lefoglalni programot - a bohóc, bűvészprogramok mára nagyon felkapottak lettek, ezért célszerű legkésőbb 2-3 héttel a zsúr előtt lefoglalni az időpontot a választott program adójánál. Fotózzunk, filmezzünk! Ezek a legszebb emlékek nekünk és a gyerekeknek is. Hihetetlenül hangzik, de a buli után még nincs vége! A legnagyobb feladat lehet a buli utáni rendrakás és takarítás. Ha minden tökéletesen előkészítettünk, az utolsó napon (vegyünk mély levegőt és) koncentráljunk a zsúr lebonyolítására. Legyünk vidámak és élvezzük mi is a zsúrt!

Kelle Botond bűvész

Forrás: www.buveszmusor.hu/gyerekmusor.html

Minden évben több a gyertya a kisgyerek tortáján! Évről évre alakíthatjuk születésnapi szokásainkat, hogy az ünnep maradandó élménnyé váljon, hagyományt is teremtsen, és meglepetésekkel is szolgáljon.1-2 évesek

Az első születésnap mindig különleges, hiszen az addig hónapokban mért idô évre vált és ebben az évben a leglátványosabb a változás: az egy éve született baba addigra már felcseperedő mászó, tipegô emberpalánta.

Az elsô és a második születésnapot általában családi körben élik át a kicsik. Ekkor még ritka, hogy nagy baráti zsúrt szerveznek a szülôk, ha mégis, ezek inkább a szülôknek emlékezetesek. A zsúr hosszát és idôpontját gyermekünk napirendjéhez igazítsuk, és a létszámra is ügyeljünk, mert a túl sok inger megzavarhatja a kis ünnepeltet. Ilyenkor különösen fontos, hogy a kicsik otthon, megszokott környezetben fogadhassák a vendégeket. Ebben az életkorban inkább csak egymás mellett játszanak a picik, mint egymással, leginkább az anyukák terelgetik ôket. Ennek ellenére van pár olyan könnyen megvalósítható játék, melyet már a legkisebbek is élveznek. Természetesen a szülôk aktív részvételére lesz szükség.

*Fújjunk buborékot nekik, ha vannak nagyobb testvérek, ôk is szívesen segítenek nekünk ebben.

*Vegyünk elô egy nagy takarót és szüleik segítségével zsipp-zsuppoljuk sorra a gyerekeket, valószínûleg többször szeretnének egymás után. Ne siessünk, akár háromszor is egymás után jöhet ugyanaz a csemete, akinek ez sem elég az újra sorra kerülhet, ha már mindenki volt, így nem lesz sírás belôle. Bátrabb gyerekekkel nemcsak a szolid hintáztatást próbálhatjuk, hanem ha elég nagy a takaró, ide oda gurulhat benne a hossztengelye körül.

*Hosszútávú, és megtérülô beruházás, ha a születésnapi alkalmakra és baráti összejövetelekre beszerzünk egy 100 darabos színes kislabda készletet, akkor igazán hatásos, ha csak ezeken a különleges alkalmakkor kerülnek elô (Regio játékboltban 3000 Ft-ért kapható). A szülôk a gyermekekkel körbe állják és együtt fogják a takarót, amibe beleöntjük a labdákat. Buzdítjuk a felnôtteket, hogy énekeljék el a „Süss fel napot”, erre picit táncoltatjuk a labdákat a takaróban. Majd kirázzuk a labdákat a takaróból, miközben lelkes házigazdaként kántáljuk:”Kiugrott a gombóc a fazékból, utána a molnár fazekastól, stól-stól-stól fazekastól!” Az elrepült labdákat a gyerekek szabadon szedegetik, játszanak vele, ha vannak nagyobbak, hozhatunk egy lavórt célba dobásnak, majd kérhetjük ôket, hogy a takaróba gyûjtsék össze újra. Igény és kedv szerint el lehet ismételni többször is, a gyerekek egyre nagyobb rutinnal fognak benne részt venni és a siker nem marad el.

Szokások

Már ebben a korban kialakíthatunk olyan születésnapi szokásokat, mely az egész gyermekkort végigkísérik, és örök emlékké válnak. Például gyertyagyújtáskor élô énekszóval köszöntsük szemünk fényét. Így jobban az ünnepelt felé tudunk fordulni, nem függünk az áramszolgáltatóktól és elektromos berendezésektôl, ráadásul gyermekünk számára nincs kedvesebb és megnyugtatóbb az emberi énekhangnál. Ha magunk bátortalanok vagyunk, kérjük meg az ismerôseinket, hogy énekeljünk együtt az ünnepelt kedvéért. Ha eddig a CD- hez szoktunk talán elsôre furcsa lesz, de higgyék el, hogy jövôre a résztvevôknek már természetes lesz, nagy valószínûséggel pedig már elsôre meghitt és jó hangulatot teremtünk ezzel. Legnépszerûbb születésnapi köszöntôk, melyeket érdemes feleleveníteni:*Halász Judit: Boldog születésnapot címû éneke, melynek a refrénjét mindenki tapsolhatja velünk

* Jöttem karikán kicsi taligán címû gyermekdal,

*Már megjöttünk ez helyre ….. vagy a Serkenj fel kezdetû népdal.
Búcsúzóul, a csöpp vendégek, az élményeken túl vihetnek egy-egy lufit a lakás díszítésébôl.

3-4 évesek

A gyerekek harmadik születésnapját már többen szokták baráti körben ünnepelni. Ekkor a gyerekek már általában tudják, hogy mi az, hogy barát, vannak olyan társaik akiket már jól ismernek, tudják mi az az ajándékozás, és a közös játékokban is szívesen részt vesznek. Ekkor a többség még mindig szülôvel együtt érkezik, és általában ott is maradnak velük, de ez a korosztály már sokkal önállóbb. Jól eljátszanak egymással, ha nem is mindenki együtt. Ilyenkor csak konfliktus esetén kell olykor a szülôknek közbe lépni, esetleg a bátortalanabb gyermekeknek segíteni az oldódásban. A négy évesek pedig már többnyire ott hagyhatók két három óra erejéig, ilyenkor az ünnepelt szüleinek egy két jó barát, szülôtárs segít.*Mind a zsipp zsuppolást, buborékfújást, labdatáncoltatást eljátszhatjuk ezzel a korosztállyal is. Ekkor már a gyermekek veszik át az énekszót, szívesen dalolnak, mondókáznak velünk a játék során.

*Közkedvelt a szobros játék is, melynek lényege, hogy zeneszóra mozognak, táncolnak a gyerekek, ha a zene megáll, meg kell merevedniük, szobrokká válnak.

* Ne szervezzünk versenyfeladatokat vagy kiesôs játékokat, inkább építsünk a kisovisok alkotókedvére: akinek kedve van gyurmázhat, vagy celluxal szekrényre rögzített, vagy a padlón elhelyezett nagy postai csomagolópapírra pingálhatnak, filccel, zsírkrétával, vagy festékkel. Az ünnepi ruhák miatt fontos, hogy jó minôségû, ruhából kimosható színeseket használjunk!

*Ha minden képzeletet felül szeretnénk múlni, akkor egy rövid bábos mesével, jelenettel lephetjük meg gyermekünket. Ha van játékos jó barátunk, vagy vállalkozó szellemû párunk, akkor lerövidített és leegyszerûsített formában adjuk elô gyermekünk kedvenc meséjét egy rögtönzött paraván mögül. A forgatókönyvet biztosítótûvel rögzíthetjük a paravános pokróc belsô oldalán. Ha nincs hozzá elég bábunk, kérjünk kölcsön az ismeretségi körbôl, vagy legyen ez gyermekünk szülinapi ajándéka.*Ha nincs hely paravánhoz, és energia egy ilyen bábmûsor összehozásához, nagy meglepetést szerezhetünk gyermekünknek, ha egy bábot megszemélyesítünk. A báb érkezhet szél hátán egy kinyitott esernyôvel dudorászva repülve, a látvány és elváltoztatott hangunk rögtön magára vonja a gyerekek figyelmét. Köszönjön, mutatkozzon be, tegye félre az esernyôjét, és mondja el, hogy híre ment az erdôben, hogy egy kisgyereknek ma ünneplik a születésnapját, ez a kisgyerek szeret………….., nem szereti ha,…………., az óvodai jele a………….. ismeritek? Ki lehet az?............Gyerekek vagy az ünnepelt válaszol, erre tovább kérdezget, hogy tényleg ôt ünneplitek? Hány éves vagy?De jó és mondd milyen ajándékokat kaptál? Közben persze a többiek nevét is megkérdezgeti, óvodai jelét, kedvenc állatát, tudja e utánozni, milyen hangot ad ki stb. (Ha a társaság nyitott volt a kezdeményezésre, akkor a báb elôvehet egy fakanalat, melyben varázserô van.” Abraka dabra- legyen mindenki béka……..!” Igény szerint a varászpálcát átadhatjuk egy-egy vállalkozó szellemû csemetének is. Amikor lohad a figyelem a bábú elteszi a varászpálcát és felkiált, hogy jaj hogy felejthette el, hogy ô tulajdonképpen azért jött, hogy egy kis meglepetést hozzon az ünnepeltnek és vendégeinek. Egy zacskó gumimaci kiosztása után búcsúzik a társaságtól, és további jó idôtöltést kíván, majd az esernyôjével dudorászva tovaröppen.

Ez a nap más, mint a többiA fent említett ötletek szûk körû, meghitt baráti zsúrtól kezdve a nagyszabású fergeteges hangulatú születésnapokon is egyaránt bevethetôk. Mindenkinek úgy jó, ahogy ô, gyermeke és családja jól érzi magát. Nagyon sokféle partin jártam már gyermekeimmel, emlékezetes volt például a Hajógyári sziget csúszdáinál rendezett piknikszerû pokrócos zsúr, amit egy kislány anyukája szervezett, mert a lakásuk nagyon kicsi volt, a lánya viszont sok társat szeretett volna meghívni. A gyermekek számára minden zsúr élmény. A szülô már pusztán azzal, hogy meghívja gyermeke barátait, nagyon sokat tesz, hiszen ezzel azt üzeni hogy a kis ünnepelt fontos, számít, és szeretik, ez a lényeg. Az már csak másodlagos dolog, hogy a szülô, hol szeretné rendezni és milyen programmal készül, a szabad játék ugyanolyan jó, mint az irányított. Tisztelem a játszóházas és Mc Donaldsos összejöveteleket is. Gyermekeim ezeket is nagyon élvezik, annak ellenére, hogy mi mindig otthon tarjuk a zsúrokat három éves koruk óta, mert fontosnak tartjuk a személyességet.


(A szabadtéri képek a Bécsi kapu alatti Mackós játszótér ovis zsúrján készültek)

Mire ügyeljünk?

A meghívottak létszáma is a család és a gyermek személyiségének megfelelôen változó, egy valamitôl azonban óvnám az anyukákat: kiscsoportos gyerekeknél elôfordul, hogy az egész csoportot meg szeretnék hívni. Ilyenkor mondjuk el, hogy most csak azokat hívjuk, akikkel sokat szokott játszani, ha másokat is felsorol, nyugtassuk meg, hogy a többieket ha még késôbb is úgy gondolja külön meghívhatja játszani egy másik alkalommal……. Nincs értelme rendszert csinálni abból, hogy egész ovis csoportok, késôbb osztályok jöjjenek, nem is életszerû, meg kell tanulni, hogy vannak közeli és nem annyira szoros barátságok.

A programokkal kapcsolatban fölöslegesnek tartom a tombolát, a vendégek ajándékozását (elég , ha a dekorációnak fellógatott lufiból vihetnek búcsúzáskor).
Ha a társaság túlpörög, akkor a végén egy hangulatos diavetítéssel zárhatjuk a zsúrt.

A testvéreknek nem könnyû ez a nap, de ôk is örömüket lelik benne, próbáljuk úgy alakítani, hogy az ünnepeltre tudjunk koncentrálni. A nagy testvért be tudjuk vonni az elôkészületekbe, adhatunk kisebb feladatokat, lehet ô az készülô harapnivalók fôkostolója, vele hozhatjuk be a tortát, ô fújhatja a kicsiknek a buborékot. Pici testvér esetén jó, ha szervezünk segítséget, vagy bízzuk a nagymamára, ha úgy egyszerûbb.

Minden kedves ünnepeltnek és ünneplônek önfeledt, boldog perceket kívánok!

Forrás:
Jakabosné Kovács Judit, drámapedagógus,
Mazsola Játszó és Manócska Muzsika foglalkozásvezetô,
www.mazsolajatszo.hu

A vendég mind az öt érzékszervével észlel: amikor belép, illatozik a friss virágdísz, kellemes zene szól, simogat az abrosz damasztja, és a tálalást látva már a szemével jóllakott, pedig még meg sem ízlelte a kifogástalan menüt...

Óvodások szülinapja

Ha gyermekek ünnepelnek, nem csak enni és inni szeretnének, hanem közösen játszani, szórakozni is. Erre a babazsúrra sok-sok állat eljött: itt táncol az asztalon a bálna, a majom, a mackó, a púpos teve...

A játék már jóval a buli előtt elkezdődik, hiszen a kis ünnepelt segíthet az állatkert elkészítésében. Közösen nyírjuk ki papírból és fessük be az állatokat. Ezeket a figurákat rárajzolhatjuk kis papírcetlikre is, melyekkel majd sorsolunk. A kis óvodás még nem tud olvasni, de ha kihúzza valamelyik állatfigurát, meg tudja keresni a párját a tányérok mellett, így sikerül megelőznünk az ülésrenddel kapcsolatos vitát.


Királyi születésnap

A kislányok szívesen öltöznek be édesanyjuk ruhájába, s büszkén botladoznak a felnőttek magas sarkú cipőiben. Ilyenkor gyönyörű királykisasszonyok, kik üvegtopánkában és földig érő báli ruhában várják a herceget. Óvodáskorú kislányunk bizonyára szívesen ünnepelné születésnapját királynői pompával udvarhölgyei társaságában.

A királyi asztalt csillogó-villogó arany színű terítővel terítjük le. Papírból kis koronákat vágunk ki, ezek közepébe állítjuk a gyertyákat. „Valódi” igazgyöngyöket szórunk szét, hadd ragyogjon az ünnepi asztal. Az ünneplés akár izgalmas játék is lehet: egy igazgyöngyöt a tortába rejtünk, s aki evés közben saját szeletében megtalálja, helyet cserélhet a királynővel, őt koronázzuk meg. A királynő koronáját ugyancsak mi magunk készítjük papírból, a mellékelt minta alapján.


Félelmetes születésnap

Meglepő, hogy a gyermekek sokszor spontán módon tudnak örülni olyan dolgoknak is, melyektől a felnőttek félnek, sőt akár undorodhatnak. Nincs halálfélelmük a vidámpark ciklonjában ülve, s a műanyagból készült dínók, pókok, kígyók, békák a barátaik, szívesen játszadoznak velük. Miért ne készíthetnénk hát számukra egy „félelmetes” gyerekzsúrt?

Az asztalt fekete abrosszal terítjük le, erre kerül a hatalmas pókháló, amit a mellékelt ábra szerint készítünk. Nyolc darab spárgát keresztezünk, majd középen összecsomózzuk, a spárga széleit pedig ideiglenesen szalagragasztóval az asztalterítőhöz erősítjük. Az egyes szálakra csomót kötünk, a pókháló közepétől mindig kifelé haladva. A kész pókhálón elhelyezzük a műanyag játékpókokat, a poharakba méregzöld üdítőt öntünk. „Előétel” gyanánt a tányérokba a játékpókok gumicukorból készült testvérei kerüljenek.

Forrás: abbcenter.com/index.php

A szülők körében egyre nagyobb divat előadókat hívni a gyerekek szórakoztatására, mivel nehéz egy egész csapat gyereket szórakoztatni a teljes zsúr időtartama alatt. Magyarországon számos előadó specializálódott kifejezetten gyerekek szórakoztatására: egy bűvész, bohóc vagy bábos megrendelésével olyan élménnyel ajándékozhatod meg a kicsiket, amiről még hosszú-hosszú ideig fognak beszélni.

De hogyan válassz? Miket kell figyelembe venned? A legfontosabb szempontok: a gyerekek életkora, az ünnepelt ízlése és hogy milyen egyéb játékokat és programokat terveztek.

Arcfestő

Az arcfestés leginkább kiegészítő program: ami azt jelenti, hogy egyszerre csak egy gyereket foglal le. Az arcfestés kiváló szórakozást nyújt a gyermekeknek, feldodja a hangulatot a zsúron. Szivmelengető látvány amikor a gyermekek átalakulnak képzeletbeli kedvenceikké, és egyre több kutyus,cica,lepke,vagy éppen valamelyik mesehős tünik fel.

Lufihajtogató

Egy lufihajtogató színt, és mókát tud vinni a partira.  A hajtogatással szórakoztatja a gyerekeket, ahol elkészíti kedvenc állat- és mesefigurájukat vagy éppen egy színes lufikalapot, virágot.

Bohóc

A bohócműsor főleg a kissebb gyerekek szórakoztatására alkalmas. A kifestett arcú, színes ruhába öltözött pirosorrú bohóc tréfáival, játékaival kitűnően meg tudja mozgatni a legkissebbeket.

Bűvész

A bűvészműsor varázslatos szórakozást nyújt az óvodás, kisiskolás korosztálynak és a nagyobbaknak is. Az egyik legnagyobb előnye az interaktivitás - a gyerekek segítenek a mutatványokban, így ők is részesévé válnak a csodának.

További tanácsok

A legideálisabb, ha a meghívott előadó programja a buli kezdete után kb. 1 órával kezdődik (mivel addigra már megérkeznek a későn jövők is és kicsit van idejük a gyerekeknek egymással játszani).

Fontos szempont lehet a program kiválasztásánál a választott előadó lakhelye is (ugynis az útiköltség az ár jelentős részét képezheti ha pl. egy 200 km-re lakó műsszt hívsz a partira).

Nem lehet elég korán lefoglalni programot - a bohóc, bűvészprogramok mára nagyon felkapottak lettek, ezért célszerű legkésőbb 2-3 héttel a zsúr előtt lefoglalni az időpontot a választott program adójánál.

Érdemes zsúrt rendezni!

2009.02.02. 08:11

Kedves dolog az, amikor egy kisgyerek névnapja vagy születésnapja alkalmából a szülõk gyerek bulit vagy más néven gyerekzsúrt szerveznek. Meghívják a szülõk, illetve a kisgyerek a rokonságból vagy az ismerõsi körbõl az ünnepelttel hasonló korú gyerekeket, az óvodai vagy iskolai társak közül néhányat.

A vendéglátó szülõknek ilyenkor gyakran nemcsak a menü, hanem a díszítés és a programok összeállítása is problémát jelent. Sokan éppen ezért eleve bele sem fognak a gyerekzsúr szervezésébe. Ha a gyerek szeretne ilyet, inkább lebeszélik róla. Pedig egyáltalán nem olyan ördöngös, valamint pénz- és idõigényes dolog megszervezni.

A házon, teraszon vagy lakáson belül is jobb, ha egy helységbe szûkítjük le a zsúr helyszínét. Nem szerencsés az, ha az egész házban vagy lakásban bóklászhatnak a gyerekek. Ha csak egy adott területen vannak, sokkal könnyebb vigyázni rájuk és sok balesetet, problémát is megelõzhetünk ezzel. A kiválasztott helyiséget többnyire át kell rendezni. Fontos, hogy ne maradjon elõl olyan tárgy, ami könnyen törhetõ és balesetveszélyes lehet, pl.: porcelán vagy üveg díszek, padlóváza, kisebb gyerekek esetén olló. Arra is ügyelni kell, hogy a szúrós növények el legyenek különítve vagy távolítva. Pl.: kaktusz.

A vendégek kiválasztása esetén az a legjobb, ha olyan gyerekek neve kerül a vendéglistára, akiket a gyerek kedvel, és a szülõ is ismer. Ne erõltesse a szülõ, hogy a saját baráti körének csemetéi is meg legyenek hívva, ha a gyerek nem nagyon kedveli õket. Kisebb gyerekek meghívása esetén jobb, ha lehetõség szerint a meghívandó gyerek szüleivel is beszélünk. Ez fõleg a kicsik esetén fontos, akik még csak el sem tudják olvasni a meghívót, illetve azért is, mert így a másik szülõ is szívesebben engedi el a gyerekét. A meghívóban szerepeljen az, hogy mettõl meddig fog várhatóan tartani a mulatság. A legideálisabb a szombati nap, és azon belül a délután három vagy négy óra körüli kezdés.

Az illem szerint abban az esetben is, ha nem tud valaki megjelenni az eseményen, legalább valamilyen apróbb ajándékkal ildomos megköszönni a meghívást. Amennyiben a meghívott elfogadja a meghívást ezt is illik jelezni, és ilyenkor nem jelenhet meg üres kézzel a zsúron. Az ajándékozásnál nem szerencsés, ha a vendégek versenyeznek az ajándék értékét illetõen. Jó ötlet egyeztetni, hogy ki mit fog adni, mert így elkerülhetõ, hogy nagyon hasonló vagy egyforma holmikat kapjon az ünnepelt. Természetesen olyasmit jó adni, aminek vélhetõen örülni fog. A házigazda is meglepheti a vendégeit valamivel. Például kaphat mindenki egy-egy kis marcipán- vagy mézeskalács figurát.

A gyereket vonjuk be nyugodtan az elõkészületekbe. Segíthet elkészíteni a meghívót, a dekorációt és akár a szendvicseket, süteményeket is. A meghívó szövegét lehet nyomtatni is, azonban tegye a gyerek valamivel egyedivé. Ez lehet egy-egy rajz, kivágás, festés, színezés.

A terítésnél is érdemes néhány dologra odafigyelni. Szerencsésebb papír vagy mûanyag tányérokat használni, mert az, semmiképpen sem törhet össze.

Készüljünk különféle játékokkal és igyekezzünk ezekbe minden kisgyereket bevonni. Jobb a hangulat, ha a háttérben valamilyen gyerekeknek való zene szól. Ne hagyjuk a gyerekeket felügyelet nélkül! Ne hagyjunk senkit sem unatkozni! Nem jó, ha videózásba vagy tévézésbe fullad a buli. Hívjunk bohócot, bűvészt, arcfestőt, aki szórakoztatja a kicsiket és csoportos játékokkal igyekezzünk lekötni a kis vendégeket.

Forrás: www.nevelesitanacsok.hu/cikk-gyerekzsur.php

Nem kis fantáziára van szükség ahhoz, hogy szórakoztassuk a gyerekzsúrra meghívott kis lurkókat. Íme néhány ötlet, hogy ne a tv vagy a számítógép előtt üljenek, és ne szedjék szét a lakást sem...

Legjobb, ha kitalálunk valamilyen kedves kis történetet, mesét a parti köré. Az 5-10 éves kis gézengúzok imádnak szerepekbe bújni, ez a siker kulcsa!

Dinócsont-kutató expedíció a homokban

Vegyen egy nagy, vastag kartonlapot. Ha igazán vállalkozó kedvű, beboríthatja öntapadós parafaréteggel is vagy ha hajtja a barkácskedv, válasszon inkább vékony funérlapot a barkácsboltban. Vágjon ki belőle egy kb 1 méteres dinóformát.

A dinó testét ossza fel részekre alkoholos filccel, majd vágja ki. Ezek lesznek a "dinócsontok". Számozza be őket és egy A4-es papírlapra rajzolja le a dínót, bejelölve azon is a részeket, számokkal. Amikor összeállítják darabokból az állatot, elkél majd a térkép.

Vásároljon egy zsák homokot és keressen megfefelő terepet, vagy használja a játszótér homokozóját. Ássa el a "csontokat". Végül vegyen 10-es ecseteket, régészecsetnek.

A gyerekeknek össze kell gyűjteniük a csontokat, és a meglévő darabokat összeillesztve a dinót fel lehet ragasztani egy kartonra és kifesteni együtt (zöld és ezüst festékspray-vel például, ha nagyobbacskák a gyerekek).

Ereklyevadászok a kertben

Az alapelv a dinóhoz hasonlatos, de szükségünk lesz hozzá a nagymama fiókjaiból néhány regényes kinézetű régi tárgyra: tükröcske, régi teddy mackó, apuka gimnáziumi sportkupája stb. Ezeket elrejthetjük tavasszal a kert különböző pontjain, vagy a lakás kevésbé féltett helyein.

Irány az Északi-sark!

Elmehetünk szánkózni és korcsolyázni a Fertő-tóhoz vagy a visegrádi bobpályára egy expedícióra. 5-6 fős kis szülinapi bulihoz 2 felnőtt felügyelete épp elég. A buli kezdődhetne mondjuk otthon az Északi-sarkra kitűzendő zászló megfestésével (lepedőanyag, filc, zsírkréta). A bobozás, szánkózás és hóangyalka csinálása a friss hóban önmagában is jó program, a siker garantált!

Asterix és Obelix kis barátai

Az ilyen szerepjátékhoz saját gall név is dukál, ennek kitalálása máris feladat. A mese kerete lehet az öreg varázsló elrablása. A gyerekeknek találós kérdésekre kell válaszolniuk, hogy kimentsék.

Minden sikeres feladat egy lépés a társasjáték-táblán a csapat bábujával. Amelyik csapat célba ér, az menti meg az öreg varázslót. Jutalmul a végén gall varázsitalt kaphatnak a kicsik: gyümölcslevekből kevert koktélt.

Forrás: www.eletforma.hu/

Bár egy bizonyos kor után már nem nagyon dicsekszünk az éveink számával, egy darabig azért nagy esemény a születésnap, amit igyekszünk méltóképpen megünnepelni - ám eleinte ehhez szülői segítségre is szükség van. Hogyan lehet elkerülni, hogy a zsúr után disznóólra hajazzon a lakás? Mivel lehet lekötni az ovis, kis- és nagykamasz korosztályt? Mi lehet a menü egy emlékezetes zsúron? Hogyan ünnepeljünk otthon, és hová vigyük a társaságot, ha házon kívül szeretnénk megtartani a bulit? Tippek tapasztalt anyáktól.

Egy gyerekzsúr nem gyerekjáték - állítja egybehangzóan három sokat próbált anyuka: Anna, Bea, és Éva. Ők már túl vannak sok krízishelyzeten, számos jó és rossz születésnapon, "ott felejtett csemetén és rommá bulizott lakáson". Gyerekeik között akadnak ovisok, és komoly, már-már felnőtt nagykamaszok. Van viszont néhány - minden korosztályra egyformán vonatkozó jó tanácsuk is.

1. Egy-egy bulira tíz-izenkét vendégeket érdemes hívni, a meghívókat nagyjából 10 nappal előtte küldjük el. Ezekre nem csak a buli kezdő időpontját és helyszínét, de a végét is érdemes ráírni, sőt, ha "kiruccanós" program van, akkor azt is érdemes feltüntetni, hogy milyen ruhát javaslunk. Mindenképpen legyen rajta a telefonszám, ahol a szülőtársak visszajelezhetnek, hogy számíthatunk-e a gyerekre. A szülőktől - főleg a fiatalabb résztvevők esetében - ilyenkor kérdezzük meg, hogy a csemete nem allergiás-e valamire, van-e olyan, amire vele kapcsolatban figyelni kell. A nagy esemény előtt egy-két nappal érdemes rátelefonálni minden meghívottra, nehogy elfelejtkezzenek a dologról.

2. Ha otthon bulizunk, jó szolgálatot tehetnek a műanyag- vagy papírpoharak, tányérok, műanyag villák. Nem csak azért mert nem kell mosogatni, de azért is, mert ezekre rá lehet írni-rajzolni a gyerek nevét vagy jelét, hogy megtalálja.

3. Üdítőből, ásványvízből érdemes ráhagyással vásárolni, a gyerek vendégségben mindig szomjasabb, mint otthon.

4. A háziállatokat - kutyákat, cicákat - helyezzük biztonságba. Még a legbékésebb négylábúak is nehezen viselik, ha egyszerre egy tucat kiskorú nyúzza őket.

Házibuli - ovisoktól a kisiskolásokig

Anna háromgyerekes édesanya. A legidősebb csemete már 12 éves, a kicsik viszont még csak mostanában ünneplik az 5. illetve a 7. születésnapjukat.

"Nálunk az ősz igazi szülinapi szezon. Nem csak azért, mert a nagylányom szeptember végén, a kisebbik fiam pedig október elején született, de azért is, mert sok nyári születésnapot ilyenkor ünneplenek meg a barátok és szüleik, hogy a vakáció alatt szétszéledt társaságból se hiányozzon."

Anna szerint a kicsiknek a legnehezebb ütőképes házibulit szervezni. "an azért néhány trükk, ami ilyenkor bejön.

"Mivel a gyerekek nem egyszerre érkeznek a nappaliban berendezünk egy "mozisarkot" a padlón is használható párnákkal, 20-25 perces rajzfilmekkel, 1 literes poharakba töltött pattogatott kukoricával, és üdítővel. Utóbbit olyan poharakban érdemes porciózni, mint a moziban: tehát aminek van teteje is, így nehezebb kiborítani. Előkészítünk egy kis asztalt az ajándékoknak, ide kerül minden, amit a vendégek hoznak, mivel a gyerek ilyenkor rengeteg édességet kap, ha ezeket befalják, abból tuti gyomorrontás lesz."

Programok és menü

Anna a kisebbek szülinapi összejövetelét soha nem vállalja be egyedül: a férjén kívül egy-egy szülőtársat is meg szokott kérni, hogy segítsen.

"Tíz óvodás rosszabb, mint egy zsák bolha - majdnem kizárt, hogy ugyanazt akarnák csinálni. Pedig isteni programokat eszeltünk ki az évek során. Itt van pl. a Most mutasd meg! A dolog úgy működik, hogy a fiataloknak egy-egy fülükbe súgott tárgyat kell elmutogatni. Az időt egy másfél perces homokóra méri; ez idő alatt mindenki találgathat, akinek először sikerül kimondani a szót, az kap valami apróságot, ahogy az is, aki mutogatott."

"Ennél a korosztálynál népszerű a mesélős játék is, olyan történetet kell elmesélni, amiben sok szereplő - mondjuk nyuszi, róka, gomba ház, szerepel. A szerepeket kiosztjuk a játékosok között és aki a nevét hallja, annak tapsolni kell. Aki elrontja kiesik."

"Persze nem minden gyereknek tetszenek egy ilyen játéko: kekik a "csendsarokba" krétát, színes ceruzát, rajzlapot készítek be, hogy el tudják foglalni magukat."

Anna szerint az ovisoknak teljesen felesleges puccos szendvicseket gyártani: a felkarikázott, finomságokkal megkent kifli pont jó erre a célra, ahogy a pogácsa, a keksz, vagy más apró süti is.

"Az itókák lehetnek rostos üdítők, limonádé, tea - a szénsavas üdítők veszélyesek lehetnek a gyerekgyomrokra. Természetesen a torta kihagyhatatlan, ehhez azonban ismét egy helyre kell gyűjteni a "bandát". Rendszerint ez a buli utolsó fejezete is, úgy időzítem, hogy mire elfogy, már viheti is haza a csemetét a szülő."

 

Kiruccanós bulik

A kisebbekkel elég zűrös nagyobb kirándulást szervezni. Egy időben elég nagy divat volt gyorsétteremben rendezni a bulit, ennek az az előnye, hogy nem jár kosszal, rögzített a vége, és a gyerekek imádják az itteni menüt.

A hátránya viszont, hogy drága, és sok szülő nincs is elragadtatva az itteni gyorskajáktól. Egy fokkal jobb a játszóház, ahol rugalmasabbak az étel és ital tekintetében.

"Tartottunk már bulit az Állatkertben, remekül sikerült. Az egyik legjobb összejövetel egy elkerített játszótéren zajlott, bár kicsit nehezítette a helyzetet, hogy több ott játszó lurkó spontán csatlakozott a bulihoz. Ott a "ragadós majom" játéknak volt a legnagyobb sikere. Ez úgy zajlik, hogy az első majom elkezd mókázni, mondjuk fél lábon ugrál és vakarózik, és akit megérint, az "elkapja a hülyeséget" és maga is terjeszteni kezdi. Ha mindenki átalakul, akkor hirtelen mindenki jó majom lesz, majd kezdődik előröl a dolog."

A kiruccanós bulik sokszor azt is meghatározzák, hogy mit lehet enni-inni. Ha viszont van módunk "hazaiból" megoldani a dolgot, akkor pogácsán, muffinon, kekszen kívül nem érdemes mást vinni, és italt is csak zárható pohárban kínáljunk.

Házibuli - kiskamaszoknak

Bea két lánya már kinőtt kisgyerekkorból, egyikük 9, másikuk 11 éves.

"A hölgyek eben a korban már a felnőttes szórakozás hívei: szeretnek táncolni, karaokézni, kártyázni. Csakhogy a fiúkat minderre sokkal nehezebb rávenni, ezért szükség van alternatívákra is. Hihetetlen sikere volt pl. a bingónak: házilag gyártott játéktáblán leshették a srácok, hogy kihúzzák-e a számaikat. Egy csokiért vagy kisautóért olyan vöröslő füllel izgult és ikszelt még az osztály fenegyereke is, mintha a világ legbecsesebb nyereménye lett volna a tét."

"A Twister is jó szolgálatot tett, ahogy a "gyorsan kipörgő" sok személyes társasjátékok, a ki nevet a végén, jenga és társaik."

Bea lányai a bulikaját is felnőttesen szeretik, igaz, ők már az előkészületekben is részt vesznek.

"Szendvics, mini-fasírt, esetleg mártogatósok - ezek nagyon népszerűek. Ahogy - akárhogy ellenzem - a hasábburgonya, hal-rudacska és társaik. A szénsavas üdítők sem a kedvenceim, de ilyenkor engedélyt adok rájuk. De a lányok nem csak a kajában segítnek: egymással versengve díszítik fel a nappalit, de nem boltban kapható kész dekorációval, hanem saját kézzel gyártott, egészen pontosan hajtogatott origamival - madarakkal, lampionokkal, virágokkal. Nálunk a tortán csak egy-egy gyertya van, vagy esetleg számgyertya, viszont mindenki annyi szál virágot kap, ahány éves, és ezt a csokrot állítjuk az asztalra."

Kimozdulósok 14 éven alul

Bea is próbálta már a gyorséttermi egyen-szülinapot - egyszer és mindenkorra elege lett belőle.

"Amíg volt kertünk, nem volt gond, hol legyen a buli, ha sütött a nap. Ilyenkor lehetett kincset keresni: vagyis nyilak, útjelző táblák, jelek segítségével felkutatni, hová dugták a gondos szülői kezek az édességet, és egyéb apró ajándékokat. Amikor lakásba kötöztünk, nagyon hiányzott a "zöld szülinap", így kötöttünk ki a margitszigeti Nagyréten. Ott egy piknik asztal, és néhány pléd segítségével olyan bulit lehetett rittyenteni, hogy szinte divatot teremtett.

A hagyományos labdázós, tollasozós szabadtéri játékok mellett a fényképezkedés a legnagyobb buli. A srácok egymást "állítják be" egy-egy jó fotóhoz: akár úgy, hogy valami történetet találnak ki, és a végeredmény egy fotó-képregény lesz, akár úgy, hogy verseny van a legjobb csoportkép címért.

A zöldbulin persze nincs rántott husi, van viszont mosott, darabolt gyümölcs, tisztított dió, mogyoró, sós, vagy édes apró süti, muffin, pogácsa, hasé, kóla. A nagy rohangálás után egyébként a víz is jobban fogy, mint a kóla.

Profi bulik

Természetesen már Magyarországon sem elérhetetlen, hogy műsorral, szórakoztató produkcióval tegyük emlékezetessé a gyerek szülinapját. Ilyenkor műsort, arcfestést, lufihajtogatást, vagy akár ugráló várat is rendelhetünk. Egy félórás bűvész vagy bohócműsor 25-45 ezer forint, a lufihajtogatók, arcfestők 10-15 ezer forintot kérnek. A bábműsor 30-35 ezer forint körül van, míg az ugráló várat 20-40 ezer forint kibérelni.

Forrás: www.origo.hu/noilapozo/eletmod/20080920-szuletesnapi-buli-parti-babazsur-tippek-otletek-kulteri-es-belteri-gyerekbulikra.html

Gyerekzsúr lebonyolítása

2009.02.01. 20:45

A meghívókat kiküldtük, a meghívott gyerekek és az ünnepelt izgatottan várják a nagy napot! Miután a dekorációhoz, játékokhoz, valamint ételekhez és italokhoz szükséges kellékeket beszereztük, sőt, az ételeket már elő is készítettük, jöhet a következő feladat, a gyerekzsúr lebonyolítása..

Első számú szabály a gyerekzsúr lebonyolításához: a gyerek részéről izgatottan várt pillanat ne tegyen minket, szülőket idegessé, mivel a gyerekzsúr sikere alapvetően a szülőn múlik. Legyünk nyugodtak, lehetőleg kipihentek, türelmesek és vidámak, élvezzük mi is a bulit. Minden az előkészítésen múlik!

Előkészületek

 • Ételek, italok, dekoráció: A gyerekzsúr általában délutáni időpontban kezdődik, azaz a gyerekek ebéd után jönnek. Ezért érkezéskor inkább a születésnapi tortával kezdenek, ritkán követelnek éhesen valami harapnivalót. Terítsük meg előre az asztalt, készítsünk italt, és ha már mindenki megérkezett, először is köszöntsük fel együtt az ünnepeltet, és vágjuk fel a születésnapi tortát. A torta elfogyasztása után jöhet a közös, vagy csoportos játék, és 1-2 óra elteltével az uzsonna, immár tartalmasabb falatokkal. Ha valaki mégis megéhezne, készítsünk kis tálkákba falatokra vágott gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt, olajos magokat, esetleg pattogatott kukoricát. Az uzsonnára szánt ételeket is készítsük elő, hogy csak a tálalás legyen a feladat. Ne feledjük, hogy a dekoráció nagyrészt már előző nap előkészíthető, és segítséget is kérhetünk. Egy önfeláldozó nagymama, barátnő, vagy nagyobb testvér nagy segítség lehet a gyerekzsúr napján. Az izgatott ünnepeltnek találjunk ki egyéb programot, akár házon kívül, így számára is könnyebben telik a nap. Érdemes továbbá egy asztalt előkészíteni az ajándékoknak. Ha időnk és energiánk engedi, dekoráljuk a bejáratot, kaput is lufikkal, üdvözlő feliratokkal. Ötletes receptek gyerekzsúrra>>
 • Játékok: szintén készítsük elő. Ha több játékkal, kézműves programmal is készülünk, az egyes programok kellékeit dobozokba téve különítsük el, így könnyen előkaphatjuk. Ha kevés gyerek van, érdemes olyan játékokkal készülni, amelyekben mindenki együtt részt vehet. Ha viszont több vendég jön, csoportokra is bonthatjuk társaságot, akár fiúk-lányok, kisebbek-nagyobbak. Gyerekzsúr játékok>>
 • Ajándékok: ha ajándékkal készülünk, készítsük elő kis táskákba, dobozokba az ajándék asztalra, így a vendégek távozásakor nem feledkezünk meg róla. Ajándék lehet: rágógumi, matrica, nyalóka, hajcsat-hajgumi, szappanbuborék fuvóka, bonbon, gumicukor, csokitojás, 1-1 az ünnepelt által díszített muffin, díszes szívószál, fa képkeret (amelybe a bulin készülő, és a buli ideje alatt házi nyomtatóval kinyomtatható képet is betehetjük), stb. Ne kell drága dologra gondolni, de a gyerekek ezt a figyelmességet nagyon értékelik és sokáig emlékezetben tartják. Ne feledjük, hogy játékok esetén ajándék kár a nyertesnek és/vagy a nyertes csapatoknak is!  Őszintén szólva: a játékok és az ajándék az, amire a gyerekek leginkább emlékezni fognak, nem az étel vagy a dekoráció (kivéve esetleg a valóban ötletes ételeket, tortát), ezért érdemes ezekbe energiát fektetni! Ha szánunk rá elég időt, kreatív, sajátkészítésű ajándékokkal a pénztárcánkat sem terheljük meg túlzottan.

Szabályok

Még egy ilyen alkalommal is legyenek szabályok. Ezért, még a vendégek előtt beszéljük meg a gyerekünkkel (és a vendégek figyelmét is hívjuk fel adott esetben arra) hogy hová nem szabad bemenni. Pl. működő szabály lehet, hogy csak a dekorált helységekben szabad játszani. Ezzel a későbbi rendrakás és pakolás terhét is csökkenthetjük. Mutassuk meg természetesen a vendégek érkezésekor hol a mosdó, hol lehet kezet mosni, hol találnak innivalót.

További tippek a gyerekzsúr lebonyolításához:

 • Egyeztessük a többi szülővel, meddig tart a parti. Ez számunkra is óriási segítség (hiszen látjuk, hol a fény az alagút végén), másrészt a többi szülő kb. azonos időben érkezik a gyerekért, azaz nem kell szórakoztatnunk és elbúcsúznunk egyszerre. Nagyobb gyerekek nyugodtan maradhatnak a partin szülői felügyelet nélkül, azaz a vendéglátó gyerek szülei átvállalhatják a feladatot. Ezt a tényt, illetve az ellenkezőjét, ha a többi szülő is maradna a partin, érdemes előre tisztázni.
 • Ha az időjárás (esik szabadtérre tervezett buli napján), vagy egyéb körülmény nem úgy alakul (pl. több vendég nem jön el), ahogy terveztük, ne essünk pánikba, kezeljük nyugodtan, rutinosan és alternatív ötletekkel a helyzetet. Szabadtér helyett mehetünk moziba, vendégek helyett beállhatnak a szülők is a játékba. Az élet általában megoldja az ilyen jellegű problémákat.
 • Ha úgy látjuk, hogy van a társaságban olyan gyerek, aki nem nyer a játékokban, vagy megsértődik és félrevonul, esetleg „bepánikol”, ne essünk kétségbe. Beszéljünk vele, nyugtassuk meg, adjunk neki különdíjat, esetleg gumicukrot, az mindig segít. A spontán morcosabbja előbb vagy utóbb úgyis csatlakozik a többiekhez. A kisebb, kevésbé ismerős gyerekek számára készüljünk csoportos játékokkal, így a vesztes csapat reakcióját is könnyebben kezelhetjük (hiszen nem személyes kudarcnak élik majd azt meg).
 • Fotózzunk, filmezzünk! Ezek a legszebb emlékek nekünk és a gyerekeknek is. Nagyobb gyerekek esetén (esküvőkhöz hasonlóan) eldobható fényképezőgépeket is készíthetünk ki, hogy ők maguk is fotózzanak. A gépek legyenek feltöltve!
 • Ha vendégsztár is érkezik (bohóc, arcfestő, stb.) tervezzük be úgy, hogy ne törje meg a buli hangulatát, és a gyerekek se legyenek túl fáradtak. Vendégsztár lehet egyébként egy hangszeren játszani tudó vendéglátó szülő is, aki a gyerekekkel közösen zenél és énekel!
 • Legyen kéznél elsősegély doboz, szülők telefonszámai. Nem valószínű, hogy komolyabb dolog történne, de inkább legyünk felkészültek.
 • Hihetetlenül hangzik, de a buli után még nincs vége! A legnagyobb feladat lehet a buli utáni rendrakás és takarítás. Bár ilyenkor a gyermekünk általában már fáradt és/vagy alszik, azért jó, ha a takarításhoz (is) van egy kis segítség.

Forrás: www.tutitippek.hu/blog/gyerekzsur-lebonyolitasa.php

Nyelv Hogyan mondd: "Boldog születésnapot!"
   
Afrikaans Veels geluk met jou verjaarsdag!
Albanian Urime ditelindjen!
Alsatian Gueter geburtsdaa!
Amharic Melkam lidet!
Arabic Eid milaad saeed! or Kul sana wa inta/i tayeb/a! (masculine/feminine)
Armenian Taredartzet shnorhavor! or Tsenund shnorhavor!
Assyrian Eida D'moladukh Hawee Brikha!
Austrian-Viennese Ois guade winsch i dia zum Gbuadsdog!
Aymara (Bolivia) Suma Urupnaya Cchuru Uromankja!
Azerbaijani Ad gununuz mubarek! -- for people older than you
Ad gunun mubarek! -- for people younger than you
Basque Zorionak!
Belauan-Micronesian Ungil el cherellem!
Bengali (Bangladesh/India) Shuvo Jonmodin!
Bicol (Philippines) Maogmang Pagkamundag!
Bislama (Vanuatu) Hapi betde! or Yumi selebretem de blong bon blong yu!
Brazil ParabŽns a voc!
ParabŽns a voc,
nesta data querida muitas felicidades e muitos anos de vida.
Breton Deiz-ha-bloaz laouen deoc'h!
BulgarianChestit Rojden Den!
Cambodian Som owie nek mein aryouk yrinyu!
Catalan Per molts anys! or Bon aniversari! or Moltes Felicitats!
Chamorro Biba Kumplianos!
Chinese-Cantonese Sun Yat Fai Lok!
Chinese Fuzhou San Ni Kuai Lo!
Chiness-Hakka Sang Ngit Fai Lok!
Chinese-Mandarin qu ni sheng er kuai le
Chinese-Shanghaiese San ruit kua lok!
Chinese-Tiociu Se Jit khuai lak!
Chronia Polla NA ZHSHS
Croatian Sretan Rodendan!
Czech Vsechno nejlepsi k Tvym narozeninam!!
Danish Tillykke med fodselsdagen!
Dutch-Antwerps Ne gelukkege verjoardach!
Dutch-Bilzers Ne geleukkege verjoardoag!
Dutch-Drents Fellisiteert!
Dutch-Flemish Gelukkige verjaardag! or Prettige verjaardag!
Dutch-Frisian Fan herte lokwinske!
Dutch-Limburgs Proficiat! or Perfisia!
Dutch-Spouwers Ne geleukkege verjeurdoag!
Dutch-Twents Gefeliciteard met oen'n verjoardag!
Dutch Hartelijk gefeliciteerd! or Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
English Happy Birthday!
Esperanto Felichan Naskightagon!
Estonian Palju onne sunnipaevaks!
Euskera Zorionak zure urtebetetze egunean!
Faroes ( Faroe island ) Tillukku vid fodingardegnum!
Farsi Tavalodet Mobarak!
Finnish Hyvaa syntymapaivaa!
French (Canada) Bonne Fete!
French Joyeux Anniversaire!
Frisian Lokkiche jierdei!
Gaelic (Irish) L‡ breithe mhaith agat!
Gaelic (Scottish) Co` latha breith sona dhuibh!
Galician (Spain) Ledicia no teu cumpreanos!
Georgian Gilotcav dabadebis dges!
German-Badisch Allis Guedi zu dim Fescht!
German-Bavarian Ois Guade zu Deim Geburdstog!
German-Berlinisch Allet Jute ooch zum Jeburtstach! or Ick wuensch da allet Jute zum Jeburtstach!
German-Bernese Es Muentschi zum Geburri!
German-Camelottisch Ewllews Gewtew zewm Gewbewrtstewg. Mew!
German-Frankonian Allmecht! Iich wuensch Dir aan guuadn Gebuardsdooch!
German-Lichtenstein Haerzliche Glueckwuensche zum Geburtstag!
German-Moselfraenkisch Haezzlische Glickwunsch zem Gebordsdach!
German-Plattdeutsch Ick wuensch Di allns Gode ton Geburtsdach!
German-Rhoihessisch Ich gratelier Dir aach zum Geburtstag!
German-Ruhr Allet Gute zum Gebuatstach!
German-Saarlaendisch Alles Gudde for dei Gebordsdaach!
German-Saechsisch Herzlischen Gliggwunsch zum Geburdsdaach!
German-Schwaebisch Aelles Guade zom Gebordzdag!
German-Wienerisch Ois Guade zum Geburdsdog!
German Alles Gute zum Geburtstag!
Greek Eytyxismena Genethlia! or Chronia Pola!
Greenlandic Inuuinni pilluarit!
Gronings (Netherlands) Fielsteerd mit joen verjoardag!
Gujarati (India) Janma Divas Mubarak!
Gujrati (Pakistan) Saal Mubarak!
Guarani (Paraguay Indian)] Vy-Apave Nde Arambotyre!
Hawaiian Hau`oli la hanau!
Hebrew Yom Huledet Same'ach!
Hiligaynon (Philippines) Masadya gid nga adlaw sa imo pagkatawo!
Hindi (India) Janam Din ki badhai! or Janam Din ki shubkamnaayein!
Hungarian Boldog szuletesnapot! or Isten eltessen!
Icelandic Til hamingju med afmaelisdaginn!
Indonesian Selamat Ulang Tahun!
Irish-gaelic La-breithe mhaith agat! or Co` latha breith sona dhut! Or Breithla Shona Dhuit!
Italian Buon Compleanno!
Italian (Piedmont) Bun Cumpleani!
Italian (Romagna) At faz tent avguri ad bon cumplean!
Japanese Otanjou-bi Omedetou Gozaimasu!
Javaans-Indonesia Slamet Ulang Taunmoe!
Jerriais Bouon Anniversaithe!
Kannada (India) Huttida Habba Subashayagalu!
Kapangpangan (Philippines) Mayap a Kebaitan
Kashmiri (India) Voharvod Mubarak Chuy!
Kazakh (Kazakstan) Tughan kuninmen!
Klingon Quchjaj qoSlIj!
Korean Saeng il chuk ha ham ni da!
Kurdish Rojbun a te piroz be!
Kyrgyz Tulgan kunum menen!
Latin Fortuna dies natalis!
Latvian Daudz laimes dzimsanas diena!
Lithuanian Sveikinu su gimtadieniu! or Geriausi linkejimaigimtadienio progal
Luganda Nkwagaliza amazalibwa go amalungi!
Luxembourgeois Vill Gleck fir daei Geburtsdaag!
Macedonian Sreken roden den!
Malayalam (India) Pirannal Aasamsakal! or Janmadinasamsakal!
Malaysian Selamat Hari Jadi!
Maltese Nifrahlek ghal gheluq sninek!
Maori Kia huritau ki a koe!
Marathi (India) Wadhdiwasachya Shubhechha!
Mauritian Kreol mo swet u en bonlaniverser!
Mbula (Umboi Island, Papua New Guinea) Leleng ambai pa mbeng ku taipet i!
Mongolian Torson odriin mend hurgee!
Navajo bil hoozho bi'dizhchi-neeji' 'aneilkaah!
Niederdeutsch (North Germany) Ick gratuleer di scheun!
Nepali Janma dhin ko Subha kamana!
Norwegian Gratulerer med dagen!
Oriya (India) Janmadina Abhinandan!
Papiamento (lower Dutch Antilles) Masha Pabien I hopi aña mas!
Pashto (Afganistan) Padayish rawaz day unbaraksha!
Persian Tavalodet Mobarak!
Pinoy (Philippines) Maligayang kaarawan sa iyo!
Polish Wszystkiego Najlepszego! or Wszystkiego najlepszego zokazji urodzin!
wszystkiego najlepszego z okazji urodzin
Portuguese (Brazil) Parabens pelo seu aniversario! or Parabenspara voce! or Parabens e muitas felicidades!
Portuguese Feliz Aniversario! or Parabens!
Punjabi (India) Janam din diyan wadhayian!
Rajasthani (India) Janam ghaanth ri badhai, khoob jeeyo!
Romanian La Multi Ani!
Rosarino Basico (Argentina) Feneligiz Cunumplegeanagonos!
Russian S dniom razhdjenia! or Pazdravliayu s dniom razhdjenia!
Sami/Lappish Lihkos Riegadanbeaivvis!
Samoan Manuia lou aso fanau!
Sanskrit (India) Ravihi janmadinam aacharati!
Sardinian (Italy) Achent'annos! Achent'annos!
Schwyzerduetsch (Swiss German) Vill Glück zum Geburri!
Serbian Srecan Rodjendan!
Slovak Vsetko najlepsie k narodeninam!
Slovene Vse najboljse za rojstni dan!
Sotho Masego motsatsing la psalo!
Spanish Feliz Cumplea–os!
Sri Lankan Suba Upan dinayak vewa!
Sundanese Wilujeng Tepang Taun!
Surinamese Mi fresteri ju!
Swahili Hongera! or Heri ya Siku kuu!
Swedish Grattis pŒ fšdelsedagen
Syriac Tahnyotho or brigo!
Tagalog (Philippines) Maligayang Bati Sa Iyong Kaarawan!
Taiwanese San leaz quiet lo!
Tamil (India) Piranda naal vaazhthukkal!
Telugu (India) Janmadina subha kankshalu!
Telugu Puttina Roju Shubakanksalu!
Thai Suk San Wan Keut!
Tibetan Droonkher Tashi Delek!
Tulu(Karnataka - India) Putudina dina saukhya!
Turkish Dogum gunun kutlu olsun!
Ukrainian Mnohiya lita! or Z dnem narodjennia!
Urdu (India) Janam Din Mubarak
Urdu (Pakistan) Saalgirah Mubarak!
Vietnamese Chuc Mung Sinh Nhat!
Visayan (Philippines) Malipayong adlaw nga natawhan!
Welsh Penblwydd Hapus i Chi!
Xhosa (South Afican) Imini emandi kuwe!
Yiddish A Freilekhn Gebortstog!
Yoruba (Nigeria) Eku Ojobi!
Zulu (South Afican) Ilanga elimndandi kuwe!

Gyerekzsúr tippek

2009.02.01. 18:00

Gyerekes családokban a születésnap apropóján megrendezésre kerülő gyerekzsúr az ünnepelt gyerek számára az év egyik legszebb és legizgalmasabb napja, a szülőknek pedig… Hát igen, a szülőknek bizony sokszor stressz, már-már szinte bevállalhatatlan feladat, de lagalábbis komoly kihívás. Pedig van mód arra, hogy ez másképp legyen. Gyerekzsúr sorozatunkban ötleteket adunk az előkészületekhez és hasznos tippeket a gyerekzsúr komplett lebonyolításához is..

Persze, sokkal egyszerűbb egy születésnapi bulit megrendelni erre szakosodott cégektől, McDonalds’-ba menni, vagy egy játszóházba. Számtalan ilyen lehetőséget találhatunk az interneten. De tulajdonképpen ezek is igényelnek szervezést, és gyakran irreálisan sok pénzbe kerülnek. Gyerekünk nem érzi magát otthon, ettől esetleg bizonytalan lesz, és nem is olyan kényelmes, időben és létszámban is általában szigorúan korlátozott. Inkább változatosságként javasoljuk, és főként már nagyobb, önálló gyerekek esetében.

Ha tehát úgy döntünk, otthonunkban lesz a buli, mi kell a gyerekpartihoz: gyerekek, ételek, italok, játékok, esetleg ajándékok. Egyszerűnek hangzik, és azzá is tehető. Íme néhány bevezető gondolat a gyerekzsúrhoz (a tippekkel sorozatunkban részletesen is foglalkozunk a későbbiekben).

Előkészületek
Ahhoz, hogy jól sikerüljön a zsúr gyerekünk és a vendég gyerekek számára is, érdemes a zsúrt pontosan megtervezni, azaz gondosan előkészíteni. El kell dönteni, hogy kik a meghívottak, milyen legyen a buli, kiválasztani az időpontot, meghívót készíteni. Ebbe az ünnepeltet természetesen be kell vonni. Legkésőbb egy héttel a buli előtt pedig el kell dönteni, hogy milyen finomságokkal, játékokkal és vendéggyerekeknek szánt ajándékokkal készülünk. Közben persze ne feledkezzünk meg az ünnepelt születésnapi ajándékáról sem! Minden gyerekzsúrra igaz, hogy az ünneplő gyerekek korosztálya befolyásolja a gyerekzsúr előkészületeket és lebonyolítást, hiszen egy babazsúr egészen más elvárásokat támaszt velünk szemben, mint a tizenéveseknek szervezett buli.

Ételek és Italok
Ki kell választanunk néhány gyerek kedvenc ételt, süteményt, szükségünk lesz egy születésnapi tortára, és italokra. A már nagyobb gyerek maga is közreműködhet az ételek elkészítésében, de a születésnapi torta legyen meglepetés. A vendég gyerekek kedvenc ételeiről érdeklődhetünk az anyukáktól, de gyerekünktől is. Igyekezzünk az ételeket és a dekorációt egy a gyerekünk által kedvelt témára felfűzni, a gyerekek korosztályának megfelelően, ez várhatóan gyerekünk barátainak is tetszeni fog. Ne feledjük, a tálalás ötletessége a gyerekek esetében legalább olyan fontos, mint az étel maga. Az ételeknél ne essünk túlzásokba se a mennyiséget, sokféleséget, se a felesleges cukor és mesterséges színezékek tartalmát illetően. Egészséges süteményekkel, alapvetően házilag készített finomságokkal, gyümölcssalátával, viccesen tálalt zöldségekkel legalább olyan sikeresek lehetünk, és az egészséges táplálkozást is megkedveltethetjük a gyerekekkel!

A nagy nap
Itt mindent be kell dobni! A lakás ne legyen szanaszét, hiszen a gyerekeknek sok helyre van szükségük, még jobb, ha kert is van. Készüljünk szépen megterített asztallal, az ételek előkészítve, tartalék a hűtőszekrényben. Ne improvizáljunk, mert el fogjuk veszíteni a fonalat a sok gyerek mellett. Nem árt, ha gondoskodunk egy kis segítségről (pl. barátnő, nagyszülő, önként jelentkező anyuka). A dekoráció legalább annyira fontos része a partinak, mint az ételek és a sütemények, így ne vegyük félvállról. A fotózásról és esetleges háttérzenéről se feledkezzünk meg!
Játékok és kreatív ötletek: ha már jól laktak a gyerekek, és mielőtt még egymás hajába kapnának vagy unatkoznának, foglaljuk le őket életkoruknak megfelelő játékokkal, kreatív ötletekkel. Évszaktól és a buli helyszínétől függően erre különböző lehetőségeink vannak.

Ennyi bevezető után gyerekzsúr sorozatunkban részletesen is foglalkozunk a fenti témákkal, ötleteket adunk a szervezéshez, recepteket pontos leírással, dekorációs és játéktippeket. Csak olyat, ami könnyen megvalósítható és garantáltan siker lesz. Ajánljuk sorozatunkat gyerekzsúr témában kezdő, de már haladó szülőknek is!

Forrás: www.tutitippek.hu/blog/gyerekzsur-tippek.php

Gyerekzsúr szervezési tippek

2009.01.31. 20:34

Ha szeretnénk, hogy a gyerekzsúr ne csak a gyerekek, de a gyerekzsúrt szervező szülők számára is kellemes nap legyen, és mindenki számára emlékezetes is, érdemes időben nekilátni a gyerekzsúr szervezési feladatoknak. Íme egy hasznos haditerv és sok-sok tipp, amelyekkel a stressz elkerülhető és a zsúr garantáltan jól fog sikerülni..

Előkészítés (kb. 4 héttel a zsúr előtt)
Kezdjük a legelején. Milyen szempontokkal és döntésekkel szembesülünk egy zsúr megszervezésénél? Időpont, Helyszín, Létszám, Mottó. Ez a négy tényező az, amelyet idejében el kell döntenünk ahhoz, hogy a parti siker legyen. Nézzük egyenként:

 • Időpont: válasszunk olyan időpontot, amely nem esik ünnepnapra, hosszú hétvégére, valamely iskolai vagy óvodai rendezvény napjára, stb. Ez azt is jelenti, hogy az időpontot ideális esetben 4 héttel a zsúr előtt fixálnunk kell. Remélhetőleg minden meghivottnak megfelelő lesz az időpont, de nem kizárt, hogy nem, vagy valami közbejön. Esetleges lemondásokra érdemes a gyereket is felkészíteni. Alapvetően azonban törekedjünk arra, hogy minden “fontos” meghívottnak megfelelő időpontot találjunk.
 • Helyszín: általában otthon, de megfelelő időjárási viszonyok mellett rendezhetünk pikniket a parkban, szalonnasütést az erdőben, strandolást, stb. Az otthoni buli előnye, hogy könnyebb az előkészítés és a lebonyolítás, kényelmes, és viszonylag időjárás független. Kisebb (baba és óvodás) gyerekekkel leginkább ezt javasoljuk. Nagyobb gyerekekkel simán bevállalható szalonnasütés és számháborúzás, de ebben az esetben fel kell készülnünk egy esőnapra is.
 • Létszám: jól bevált szabály, ahány éves a gyermek, annyi vendéget hívhat meg. Ez a megközelítés általában működik is. Fontos, hogy hagyjuk a gyereket eldönteni, kit szeretne meghívni, kivel szeret játszani (kikérhetjük az óvónő, tanítónő véleményét is), hiszen velük fogja a legjobban érezni magát. De ne lépje túl a megbeszélt létszámot, és ne szülői preferencia döntsön abban, hogy ki jöhet és ki nem. Készüljünk fel arra, hogy lesz olyan, akinek nem felel meg az időpont, lemondja, vagy megbetegedik, szóval tartalék belefér. Ne vigyük túlzásba, ne akarjunk mindenkit meghívni, mert abból csak gond lesz a lebonyolításnál.
 • Mottó: ezt feltétlenül egyeztessük a gyerekkel, hiszen ő tudja a legjobban, hogy mi az, amit a barátaival csinálni szeret: hercegnő parti, eper parti, kalóz parti, kézműves parti. Megjegyezzük, nem szükséges konkrét mottó kiválasztása, de a gyerekek kedvelik és a zsúr megrendezését is megkönnyíti (egy kerti vagy kézműves parti mindig bejön). Ha azonban konkrét mottó mellett döntünk, lehetőleg vonuljon végig ez a mottó az egész zsúron: az ételeken, dekoráción, játékokon, sőt kérjük meg a gyerekeket, hogy esetleg öltözzenek is be stílusosan.

Meghívók, anti-stressz segítség szervezése (kb. 3 héttel a zsúr előtt)

 • Ha már van időpont, helyszín, létszám és mottó, elkészíthetjük és elküldhetjük a meghívókat. Minél eredetibb a meghívó, annál jobban fogják várni a meghívottak a bulit. Ha választottunk mottót, sugallja már a meghívó is, pl. kartonpapírból kivágott kalózhajó, eper, stb. De lehet egy körülrajzolt tenyér is a meghívó egy ötéves születésnapi zsúrra. Meghívókat készen is vehetünk, sőt e-mailben is küldhetünk, de a legeredetibb a saját készítésű, postán küldött, vagy az óvodai öltözőben elhelyezett, iskolában esetleg személyesen átadott meghívó. Nem kell művészi alkotást készíteni, törekedjünk a viccességre, eredetiségre. A meghívóban szerepeljen a zsúr időpontja, helyszíne, kezdete és vége, esetleg a mottó, cím, telefonszám visszajelzésre, esetleges kérdésekre.
 • Kisebb gyerekek esetén a partit tervezzük maximum két órásra, mert hamar elfáradnak. Nagyobb (3+) gyerekek esetén ez lehet akár 3 óra is. Ha a gyerekek életkora lehetővé teszi (kb. 5+) kérjük meg a szülőket, hogy távozzanak. Legyen a zsúr a gyerekeké! Persze tehetünk ebben kivételt is, továbbá szülők jelenléte segítség is lehet, de egyben velük is kell foglalkozni, ami újabb feladatot ró a vendéglátó szülőkre. Inkább kérjünk el minden szülőtől értesítési telefonszámot, tartózkodjanak a közelben és hívjuk fel őket, amennyiben nagyobb gond lenne. A meghívott gyerekek szülei viszont vegyék komolyan a buli végét, és hozzák el gyermeküket az egyeztetett időpontban.
 • Ha már elküldtük a meghívókat, gondoljuk végig, hogyan tudjuk megszervezni a bulit a lehető legoptimálisabban a szülők számára is. Azaz gondoskodjunk segítségről (ez lehet nagyszülő, barátnő, nagyobb testvér). Az ő feladatuk legyen inkább a háttérmunka, azaz terítés, pakolás, esetleg egy-egy kézműves feladat vagy játék (esetleg arcfestés) begyakorlása és lebonyolítása. Ha úgy gondoljuk, hogy szükségünk lesz egy kis levegővételre a buliban, rendelhetünk külső segítséget is, pl. bohócot, vagy profi arcfestőt.

Program, menü eldöntése (kb. 2 héttel a zsúr előtt)

 • Gondoljuk először is végig, mi legyen a sorrend a programban: mikor jöjjön a születésnapi torta, mikor esznek és játszanak a gyerekek.
 • Vegyük számba, milyen ételekkel és italokkal készülünk a bulira. A gyerekek jellemzően az evéssel fognak a legkevésbé foglalkozni, de azért meg is éheznek a játékban és az izgalomban.
 • A születésnapi torta legyen házi készítésű és vicces, a többi sütemény és étel készítésénél is gondoljunk arra, hogy a tálalás módja legalább annyira fontos, mint az étel maga.
 • Ugyanez igaz az italokra is. Egy vízzel higított málnaszörpöt elnevezhetünk Hercegnők italának is, így mindjárt nagyobb élvezettel fogyasztják majd a gyerekek.
 • Az ételek ilyen jellegű előkészítése természetesen időigényesebb, ha tudunk, kérjünk már ehhez is segítséget.
 •  Nagyon jó ötlet lehet egy kerti grillezés is, például mini kolbászok, csirkemell nyársak grillezése, amely feladatot az apukák nyilván szívesen átvállalnak. Ekkor persze feltétlenül ügyelnünk kell arra, hogy a gyerekek ne a grill közelében tartózkodjanak.
 • Ne feledjük továbbá, hogy a zsúrból a gyerekek leginkább a játékokra, programokra és az ötletességre fognak emlékezni, és nem az ételekre, ezért ne vegyük ezeket félvállról. Gyerekzsúr sorozatunk részeként ötletes ételek, sütemények, de játék és kézműves program tippeket is adunk.

Beszerzések, dekoráció előkészítése (kb. 1-2 héttel a zsúr előtt)

 • Gondoljuk végig, mi az, amit be kell szereznünk a sütéshez, főzéshez, játékokhoz és dekorációhoz, és az esetleges ajándékokhoz, nyereményekhez.
 • A terítéshez legyen (a mottóhoz passzoló) papír tányér, esetleg műanyag evőeszköz, pohár, szívószál és szalvéta.
 • A sütéshez legyen muffin papír, gyertya, az ételekhez parti villa, mini műanyag nyárs, stb. 
 •  Lufi nem hiányozhat, de lehet akár színes fűzér, lampion is a dekoráció.
 • A barkácsoláshoz legyen elegendő (a készítendő tárgynak megfelelő) alapanyag és kellékek, és persze ülőhely!
 •  Műanyag asztalterítő sem árthat.
 • Ha a vendég gyerekeknek ajándékot adunk távozáskor (vagy nyereményként egy-egy játékhoz kapcsolódóan) az legyen apróság: édesség, muffin feliratozva a vendéglátó gyerek nevével, lufi, hajcsatok, hajgumik, szappanbuborék fújók, stb. Ezeket az ajándékokat készítsük elő (papírtáskában, vagy papírba csomagolva).
 • A sütés-főzési alapanyagok beszerzését hagyjuk a végére, hogy frissek legyenek. Egyes sütemények és ételek előkészítését már a buli előtti utolsó egy-két napon is elkezdhetjük, legkésőbb a zsúrt megelőző napon, lehető legkevesebb sütés-főzést hagyjunk az utolsó napra. Ha időben elkezdjük a beszerzést, nem ad-hoc vásárolunk, és pénzt takaríthatunk meg!

Ha minden tökéletesen előkészítettünk, az utolsó napon (vegyünk mély levegőt és) koncentráljunk a zsúr lebonyolítására. Legyünk vidámak és élvezzük mi is a zsúrt, ez is hozzátartozik a jó hangulathoz. Gondos előkészítéssel és tervezéssel ez sem lesz gond!

Forrás: www.tutitippek.hu/blog/gyerekzsur-szervezesi-tippek.php

A gyerek születésnapját minden évben boldogan várjuk. Készülünk rá, dugdossuk az ajándékokat, már hetekkel előre örülünk, hogy örülni fog. Látjuk a felcsillanó boldogságot a szemében, amikor megjönnek a vendégek, előkerülnek az ajándékok.

A szülinapi partit, babazsúrt minden gyerek szereti. A szülőben azonban számtalan kérdés merül fel: csemeténk hány gyereket hívjon meg? Mi legyen a program, az enni-, innivaló? Hogyan őrizzük meg lakásunk berendezését, miközben engedjük, hogy jól érezze magát a gyereksereg? S egyáltalán, hány éves kortól rendezzünk bulit a gyereknek? Hiszen hiába is hívnánk társaságot egy-két éves csemeténk mellé, ő még egyáltalán nem vagy csak rövid ideig tudna velük játszani. Ha a harmadik születésnapjára már rendezünk valamiféle bulit, akkor is csak néhány gyereket hívjunk meg. Ha nyár van, biztos siker a vizezés, homokozás, esetleg pancsolás felfújható medencékben. Készüljünk sok egyforma játékkal, mert ez a korosztály még nem tud osztozkodni.

Négyévesek

Imádnak futkározni és kergetőzni, és soha nem képesek csendben maradni Tudnak gyurmázni, szeretnek firkálni, szeretik valaki más szerepét játszani és ehhez átöltözni.
Ezért a kiscsoportos gyerekek szülinapját igyekezzünk úgy kitalálni, hogy a kicsik sokat mozoghassanak. Szerencsénk van, ha a nagy nap olyan hónapra esik, amikor már a szabadban lehetünk. Néhány labda, hinta, fáról lelógó vastag kötél, lábbal hajtható járművek elég lehetőséget teremtenek az izgő-mozgó gyerekek számára. Odabent jó szolgálatot tesz a gyurma, amiből a rohangálás közben elfáradt kicsik már sok mindent megformáznak.

Ötletek:
Kiteríthetünk egy nagy csomagolópapírt, és színes krétát adhatunk a gyerekek kezébe. A rajzversenyben természetesen mindenki nyer valamit. Biztos siker a keresgélős játék, amikor egy elrejtett tárgyat kell megkeresni, de az ilyen korú gyerekek már jól tudnak bújócskát is játszani. Remekül beválik a maskarázás. Nagy halom ruhából, cipőből válogathatnak, és felöltöztethetik egymást kedvük szerint. Utána divatbemutató! Örök sláger a székfoglaló: eggyel kevesebb szék vagy párna kell, mint ahány gyerek van, s amikor elhallgat a zene, mindenki leül valahova. Akinek nem jut hely, kiesik, a következő körben ő kapcsolja ki a zenét.

A meghívó
A meghívóra írjuk fel a pontos címet, telefonszámot, amelyre a visszajelzést kérjük, a buli időpontját és időtartamát, azt, hogy milyen öltözéket várunk: kerti játékhoz, pancsoláshoz nem jó az ünneplő. S hogy a meghívás csak a gyereknek vagy a szülőknek is szól. A meghívót legalább a buli előtt két héttel juttassuk el a címzettekhez.

Öt-hat évesek

Az ilyen korú gyerekek mozgáskoordinációja már kitűnő: végig tudnak menni a járdaszegélyen, felmásznak a csúszda lépcsőjén. Az ötéves gyerek meg tud tanulni úszni, síelni. A kreativitást igénylő feladatok, a legózás, rajzolás, építés hosszú ideig lekötik. Egyre tovább tudnak együttműködve játszani. A hatévesek már szabályokat dolgoznak ki, és ezek szerint játsszák el, amit kitalálnak. Az ilyen korú gyerek születésnapjára már számtalan lehetőség közül választhatunk.

Ötletek:
Mivel ez az időszak már javában a szerepjátékok kora, rendezhetünk a kicsiknek akár egy színdarabot is, amelyben lesz királykisasszony, legkisebb fiú, sárkány vagy varázsló. Jó ötlet egy közös kirándulás, játszóház is. Kifesthetik egymás arcát, játszhatnak Twistert, biztos siker a szembekötősdi, a rajzverseny, az oviban megtanult körjátékok.

Kisiskolások

Az ekkora gyerek már maga akarja eldönteni, hogy kit hív meg. Születésnapja előtt négy-hat héttel üljünk le, és beszéljük meg, hány barátját szeretné meghívni, és hová szervezzük a bulit. Azt is ő akarja eldönteni, különösen lányoknál igaz, hogy milyen ruhát vegyen fel a nagy eseményre. Szívesen segít a szendvicskészítésben, takarításban is.

Ötletek:
Biztos siker a közös építés, babázás, társasozás. Ez a korosztály imádja már a Mesterségem címere játékot. Az ilyen korú gyerekek nagyon érzékenyek, könnyen kétségbeesnek, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretnék. Ekkor az a legfontosabb, hogy ne érezze kínosan magát a többiek előtt. Vonjuk őt félre, nagyon-nagyon kedvesen vigasztaljuk meg, és próbáljuk lekötni figyelmét valami mással.

Néhány jó tanács

● Mondjuk meg az ünnepeltnek jó előre, hogy ő a legfontosabb, azon a délutánon minden körülötte forog, ez azonban nem azt jelenti, hogy ne kellene figyelnie a többiekre.
● Tudnunk kell, hogy a gyerekeknek nagy térre van szükségük a rohangáláshoz, különösen a gyerekzsúr elején nagy a mozgás, ekkor mindenki túlpörög. Ezért csak annyi gyereket hívjunk meg, amekkora helyünk van.
● A gyerekek figyelmét folyamatosan fenn kell tartani, ez az állandó játékkal oldható meg, azonban hagyni kell őket kicsit magukban is játszani. A külön játék azonban ne tartson öt–tíz percél tovább, mert elunják magukat.
● Bármilyen játékot szervezünk, vigyázzunk arra, hogy mindig mindenkit dicsérni kell! Ha nyerni lehet, gondoljunk arra, hogy minden kicsi kaphasson valamit.

Forrás: mesehabbal.hu